Linkovi

Novih 2,6 milijardi dolara američke vojne pomoći za Ukrajinu


Vojnici u Vazduhoplovnoj bazi Dover premeštaju granate 155-omilimetarskog kalibra namijenjene Ukrajini, 29. aprila 2022. (AP/Alex Brandon)
Vojnici u Vazduhoplovnoj bazi Dover premeštaju granate 155-omilimetarskog kalibra namijenjene Ukrajini, 29. aprila 2022. (AP/Alex Brandon)

Sjedinjene Države su objavile novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, vrijedan 2,6 milijardi dolara, koji uključuje tri radara za vazdušni nadzor, anitenkovske rakete i kamione za transport goriva, objavio je Pentagon.

"Očekujemo da će Ukrajinci u narednim sedmicama pokrenuti ili započeti neku vrstu svoje proljetne ofanzive", rekla je Julianne Smith, stalna američka predstavnica u NATO-u.

U paket je uključena 2,1 milijarda dolara iz Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini, koja predsjedniku Joe Bidenu omogućava da kupuje oružje, umjesto da ga povlači iz američkih zaliha.

Taj novac će, između ostalog, biti namijenjen za kupovinu precizne protivvazdušne municije, sovjetskih GRAD raketa, antitenkovske municije, oklopnih sistema, kao i za obuku vojnika, te za održavanje sistema.

Preostalih 500 miliona dolara izdvojeni su na osnovu ovlaštenja predsjednika SAD za uzimanje opreme iz američkih zaliha u slučaju vanrednih situacija. U taj dio paketa uključene su različite vrste municije, poput municije za Patriot sisteme, tenkove i HIMARS mobilne raketne sisteme.

"Ova nova vojna pomoć omogućiće Ukrajini da nastavi da se hrabro brani protiv neizazvanog i nepravednog rata", saopštio je državni sekretar SAD Antony Blinken.

Sjedinjene Države su do sada Ukrajini obezbijedile 35,2 miliona dolara vojne pomoći, od početka ruske invazije 24. februara 2022. godine.

Ukrajina prekrivena minama

U godišnjem izveštaju State Departmenta objavljenom u utorak navedeno je da su Sjedinjene Države u fiskalnoj 2022. godini pomagale uništavanje neeksplodiranih naprava i mina u više od 60 zemalja širom svijeta. Ukrajina je dobila najviše pomoći - više od 91 milion dolara.

Zahvaljujući tome Ukrajina je uništila i očistila više od 530 eksplozivnih uređaja, ali veliki dijelovi teritorije te zemlje i dalje su prekriveni različitim vrstama mina i sličnih borbenih sredstava, opasnim za civile.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je, kao posljedica ruske invazije, više od 160.000 kilometara njene teritorije, te oko 10% obradivih površina, prekriveno eksplozivnim napravama, što je, na primjer, dvostruka površina Austrije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG