Linkovi

Američka ambasadorica u UN: Podržati Rusiju je gubitnička ideja


Linda Thomas-Greenfield
Linda Thomas-Greenfield

Američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfiled govorila je za VOA o svom nedavnom putovanju u Kostariku na samit o demokratiji 2023. i ulozi mladih u vladinim strukturama, zabrinutosti zbog uticaja Rusije i Kine u regionu i poziva na međunarodne snage koje ne pripadaju UN-u da pomognu Haitiju.

Thomas-Greenfield, koja je također članica kabineta predsjednika Joea Bidena, izjavila je da će se tokom predsjedavanja Rusije Savjetom bezbjednosti u aprilu, Sjedinjene Države angažovati oko određenog broja pitanja, ali da trenutno nema planova za poseban sastanak sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom kada dođe u UN kasnije ovog mjeseca.

Odgovarajući na pitanje da li će sekretar Blinken da iskoristi mogućnost da sa Lavrovom razgovara o Amerikancima Paulu Whelanu i Evanu Gerškoviču, koji su u ruskom zatvoru, Greenfield je istakla da Rusija ne bi ni trebalo da bude u Savjetu bezbjednosti.

"Ali ona je stalni član Savjeta, i to ne možemo da promijenimo. Tokom njihovog mjeseca predsjedavanja, koje je rotirajuće, namjeravamo da se uključimo u važna pitanja Savjeta bezbjednosti. Ne samo Ukrajina. Očekujemo da će Rusija tražiti prilike da širi svoju kampanju dezinformacija, posebno kada je njihov ministar inostranih poslova Lavrov ovdje na terenu. U ovom trenutku nema planova za bilo kakav angažman sa njim. Ali naravno, učinićemo sve što je u našoj moći da oslobodimo američke građane koji su nepravedno zadržani. Državni sekretar je razgovarao sa Lavrovom tokom vikenda i zahtijevao je da oslobodi novinara Wall Street Journala, kao i druge Amerikance koje nepravedno drži ruska vlada", istakla je ona.

Glas Amerike: Dok Rusija nastavlja svoju agresiju u Ukrajini, koliko je važno za mir i bezbjednost to što Kremlj stvara bliske veze, ne samo sa Venecuelom, već i sa režimom u Nikaragvi?

Thomas-Greenfield: "Veoma je zabrinjavajuće. I kao što vidite po glasovima u Generalnoj skupštini, to su zemlje koje i dalje podržavaju Rusiju. Ali oni su na pogrešnoj strani historije, i moraju da razumiju da su na pogrešnoj strani historije, jer svijet stoji sa Ukrajinom, svijet stoji protiv Rusije, i trebalo bi jasno da vide da je podržavanje Rusije gubitnička ideja."

Glas Amerike: Šta je sa uticajem Kine u Latinskoj Americi? Na primjer, Honduras je prekinuo odnose sa Tajvanom u korist Pekinga.

Thomas-Greenfield: "Mi ne govorimo zemljama - suverenim zemljama - kakve odluke treba da donesu o priznavanju. Ono što radimo u regionu, i ono što želimo da naglasimo, jeste da želimo da sarađujemo sa tim zemljama da ispunimo naša obećanja – naša obećanja da ćemo podržati njihove napore da rade na unapređivanju svoje demokratije. I znamo da će Kina dati obećanja koja neće uvijek ispuniti. A Tajvan je uvek bio partner na kojeg se možete osloniti, partner koji ispunjava sva svoja obećanja. To je jaka demokratija. Ima jaku ekonomiju. I to je odnos na kojem moramo da radimo da bi nastavili da jačamo kako namjeravamo da radimo u našim budućim odnosima sa Tajvanom."

Povodom situacije na Haitiju, Greenfield je rekla da je situacija u toj zemlji teška i da će biti još teža.

"Angažovali smo se u Savjetu da razmotrimo zahtjeve generalnog sekretara. Proširili smo haićanski mandat za Ujedinjenu kancelariju UN na Haitiju (BINUH)] i radili smo sa zemljama u regionu, uključujući i neke naše susjede, afričke zemlje, također, na tome kako da sastavimo snažne, multinacionalne snage, koje ne pripadaju UN-u, koje će pomoći u rješavanju bezbjednosnih pitanja na Haitiju", rekla je ona.

Prenoseći svoje utiske iz posjete Kostariki, američka ambasadorica je rekla da je impresionirana mladima u toj zemlji i snagom njihove demokratije.

"Srela sam mlade ljude koji su bili veoma angažovani u vladi. Oni su vrlo aktivno učestvovali na Samitu o demokratiji. I vidjela sam njihovog predsjednika Rodriga Chavesa Roblesa kako direktno razgovara sa njima, angažuje se sa njima, i stvarno ih uvjerava u važnosti angažovanja sa njihovom vladom. Jedno od obećanja koje smo dali je da ćemo da pružimo omladinskoj mreži resurse koji su im potrebni da komuniciraju sa svojom vladom. Kostarika je pravi primjer kako snažna demokratija može da funkcioniše, i mi namjeravamo da nastavimo da podržavamo napore te zemlje da ojača svoju demokratiju, da se bori protiv međunarodnog kriminala i da ojača svoju sposobnost da služi svom narodu", zaključila je Thomas-Greenfield.

XS
SM
MD
LG