Linkovi

Konsultacije u Predsjedništvu BiH: Zoran Tegeltija mogući mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH


Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić na inauguraciji za članove Predsjedništva BiH, Sarajevo, 20. novembar 2018.
Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić na inauguraciji za članove Predsjedništva BiH, Sarajevo, 20. novembar 2018.

Predstavnici bh. stranaka danas su u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu održali konsultacije o formiranju državne vlasti. Domaćin sastanka bio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nakon konsultacija, Dodik se obratio medijima te kazao je da u Predsjedništvu postoji konsenzus po pitanju EU.

"To nije slučaj za NATO, RS nije spremna da ide dalje. Kad je riječ o Vijeću ministara, postoji konsenzus da predsjedavajući bude Srbin. SDA smatra da na državnom nivou treba proširiti koaliciju", istakao je Dodik.

Dodao je da država treba stabilnu vlast kako bi se nastavilo s razvojnim projektima.

"U narednim danima Predsjedništvo će donijeti odluku, ali stvoreni su uslovi da to bude Zoran Tegeltija", naglasio je Dodik.

Komentarišući činjenicu da se na današnjim konsultacijama nisu pojavili predstavnici HDZ-a, Dodik je istakao da je to pravo svake političke opcije.

Iz zgrade Predsjedništva prvi je izašao Bakir Izetbegović koji je novinarima kazao da je Zoran Tegeltija mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara. On je istakao da ipak treba sačekati sa formiranjem vlasti dok Centralna izborna komisije (CIK) ne donese odluku o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Rekao je kako je izvjesna koalicija pobjednika SDA-HDZ-SNSD, ali da je potreban i četvrti partner koji bi mogla biti "ljevičarska stranka", kao što su DF, Naša stranka i SDP.

XS
SM
MD
LG