Linkovi

Navaljnom naloženo da se vrati u Rusiju, ili mu prijeti zatvor


Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Ruska Federalna zatvorska služba naložila je kritičaru Kremlja i aktivisti za borbu protiv korupcije Alekseju Navaljnom da joj se javi u roku od jednog dana - ili će biti uhapšen, prenosi Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Navaljni se nalazi u Njemačkoj gdje se oporavlja od skoro fatalnog trovanja nervnim agensom iz sovjetske ere.

U saopštenju od 28. decembra zatvorska služba je optužila Navaljnog za kršenje uslovne zatvorske kazne koja se odnose na presudu iz 2014. godine i izbjegavanje inspektora za krivična djela.

Navaljnom je pozlilo tokom leta iz Tomska za Moskvu 20. avgusta i stavljen je u indukovanu komu u sibirskoj bolnici prije nego što je prebačen u poznatu bolnicu Charite u Berlinu.

Laboratorijski testovi u tri evropske zemlje, koje je potvrdila međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja, potvrdili su da je Navaljni otrovan nervnim agensom klase novičok.

Zbog toga je Evropska unija uvela sankcije protiv šest ruskih zvaničnika i državnog instituta za istraživanje.

Ruske vlasti su tvrdile da u tijelu Navaljnog nije pronađen trag otrova pre nego što je helikopterom prebačen u Njemačku i odbile su da pokrenu krivičnu istragu o incidentu. Navaljni je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruska Federalna zatvorska služba je citirala članak u britanskoj medicinskoj publikaciji Lancet tvrdeći da je Navaljni otpušten iz berlinske bolnice Charlite u septembru i da se u potpunosti oporavio do sredine oktobra.

"Osuđeni muškarac ne ispunjava sve obaveze koje mu je naložio sud i izbjegava nadzor Krivičnog inspektorata," saopštila je zatvorska služba.

Period nadzora nad Navaljnim za uslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine ističe 30. decembra.

Navaljni je da je taj slučaj bio politički motivisan. Uslovna kazna mogla bi biti preinačena u zatvorsku ako ruski zvaničnici utvrde da su tačna navodna kršenja sudske presude.

Njegov advokat Vadim Kobzev napisao je na Twitteru u ponedjeljak da je Krivični inspektorat naložio Navaljnom da se pojavi u njegovom u redu u utorak ujutro 29. decembra.

Navaljni, koji je obećao da će se vratiti kući ali ne precizirajući kada, istakao je u odgovoru da zahtjev pokazuje da ruska vlada priznaje da je otrovan.

"To znači da je država zvanično priznala trovanje. A gdje je onda krivični proces", naveo je Navaljni na Twitteru.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmiš, tweetovala je da neće biti moguće da se Navaljni vrati u Rusiju do tog roka i da se još oporavlja od trovanja.

"Nema šanse da se sutra pojavi u moskovskom Krivičnom inspektoratu. Ali da li FSIN [zatvorska služba] zaista brine o zdravom razumu? Dobili su naređenje i izvršavaju ga," napisala je Jarmiš.

Navaljni je nedavno ustalasao javnost objavljivanjem audio snimka (21. decembra) telefonskog razgovora za koga tvrdi da je obavio sa operativcem Federalne službe bezbjednosti (FSB) u kojem je bilo riječi o njegovom trovanju.

Agent FSB-a identifikovan kao Konstantin Kudrjavcev izgleda da je povjerovao da razgovara sa ruskim bezbjednosnim zvaničnikom, kako se Navaljni predstavio, i podijelio je sa njim detalje operacije.

Muškarac koji se čuje na snimku govori da je bio umiješan "u obradu" donjeg veša Navaljnog "kako bi se uklonili tragovi" trovanja.

FSB je odbacio snimak kao lažni.

Ljubov Sobol, dugogodišnja saradnica Navaljnog i advokat njegove Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK), nedavno je optužena za "nasilni prekršaj" nakon što je pozvonila na vrata kuće Kudrjavceva 21. decembra u pokušaju da ga ispita u vezi sa objavljenim snimkom.

Policija ju je privela 25. decembra, pretresla dom i oduzela kompjuter i telefone. Dva dana kasnije protiv nje je podignuta optužnica i puštena je na slobodu.

Prijeti joj od dvije do pet godina zatvora ako bude proglašena krivom po optužnici, za koju je rekla da je "osveta" za Navaljnog koji je preživio trovanje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG