Linkovi

Rusija uvela sankcije EU građanima povezanim sa slučajem Navalny


Security officers standing guard at the Alexei Navalny's Foundation for Fighting Corruption office in Moscow, Russia, Thursday, Nov. 5, 2020. (AP Photo/Pavel Golovkin)
Security officers standing guard at the Alexei Navalny's Foundation for Fighting Corruption office in Moscow, Russia, Thursday, Nov. 5, 2020. (AP Photo/Pavel Golovkin)

Ambasadori Švedske, Francuske i Njemačke pozvani su u Ministarstvo vanjskih poslova

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova zabranilo je ulazak u zemlju za nekoliko građana zemalja EU-a, za koje Moskva smatra da su "uključeni u eskalaciju aktivnosti antiruskih sankcija".

Ko je tačno ušao na novi popis, još nije objavljeno. Popisi su proslijeđeni ambasadorima Švedske, Francuske i Njemačke, koji su u utorak pozvani u rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

U izjavi ministarstva naglašava se da su postupci Moskve povezani sa sankcijama koje je Europska unija prethodno uvela protiv niza ruskih visokih dužnosnika u vezi s trovanjem opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog. "Zemlje koje su pokrenule ovaj korak nisu pružile dokaze u ovom slučaju", kaže se u izjavi, gdje se događaj s Navalnyjem naziva "incidentom".

Činjenicu da će Moskva uvesti uzvratne sankcije prethodno je najavio ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj stručnjaci su u analizama Alekseja Navaljnog pronašli tragove otrovne tvari iz skupine Novichok. Njihovo prisustvo je naknadno potvrdio OPCW. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je ovu organizaciju u posebnoj izjavi dan ranije.

Veleposlanici su pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova dan nakon što je Navalny objavio snimku razgovora s navodno časnikom FSB-a Konstantinom Kudryavtsevom, koji je, misleći da razgovara s pomoćnikom tajnika Ruskog vijeća sigurnosti, zapravo priznao da su Navalnog otrovali obavještajci i ispričao detalje. Ranije je objavljena istraga o nadzoru Navaljnog od strane časnika FSB-a, među kojima su bili liječnici i hemičari.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zapravo je priznao nadzor, ali ruske vlasti kategorički poriču trovanje. FSB je objavio da je razgovor koji je objavio Navalny lažan. Ruske vlasti ne iznose cjelovitu verziju onoga što se dogodilo Navalnom 20. avgusta.

* sadržaj Ruskog servisa Glasa Amerike

XS
SM
MD
LG