Linkovi

Aleksej Navalni, ruski opozicionar, umro u arktičkom zatvoru


Alexei Navalny
Alexei Navalny

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je mrtav, saopštila je u petak zatvorska služba regije Jamalo-Nenec u kojoj je služio kaznu.

U saopćenju objavljenom na web stranici, Federalna kazneno-popravna služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga navodi da se Navalny "osjećao loše" nakon šetnje u petak, te da je "skoro odmah izgubio svijest".

U njemu se navodi da je medicinsko osoblje pozvano, ali da nisu mogli da reanimiraju Navaljnog.

Navodi se da se utvrđuje razlog smrti.

Imao je 47 godina.

Putin je obaviješten o smrti Navalnog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Navalny, koji je služio 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam, prebačen je u decembru iz svog bivšeg zatvora u Vladimirskoj oblasti u centralnoj Rusiji u kaznenu koloniju "posebnog režima" - najviši nivo sigurnosti zatvora u Rusiji - iznad polarnog kruga.

Njegovi saveznici osudili su prebacivanje u koloniju u gradu Harp, u regiji Jamalo-Nenec, oko 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve, kao još jedan pokušaj da se Navaljni prisili na šutnju.

Zabačeni region je poznat po dugim i oštrim zimama. Kharp se nalazi oko 100 kilometara od Vorkute, čiji su rudnici uglja bili dio sovjetskog sistema zatvor-logora Gulag.

Ubrzo nakon što je objavljena smrt Navaljnog, ruski kanal na društvenim mrežama SOTA podijelio je video opozicionog političara, navodno, jučer na sudu. Na snimku se vidi Navaljni kako stoji, smije se i šali sa sudijom putem video veze.

Navaljni je 6. februara smješten u samicu iz nepoznatih razloga, navela je tada njegova portparolka Kira Jarmiš.

To je bio 26. put da je ruski opozicionar smješten u samicu otkad je zatvoren, prije više od tri godine.

On je zamalo preminuo od trovanja nervnim otrovom 2020., za šta krivi ruske bezbjednosne operativce koji, kako on kaže, djeluju po Putinovom nalogu.

Priveden je 17. januara 2021. na moskovskom aerodromu po dolasku iz Njemačke, gdje je liječen od tog napada.

Od tada je dobio tri zatvorske kazne, a sve je odbacio kao politički motivisane.

U Putinovoj Rusiji politički protivnici su često nestajali usljed frakcijskih sporova ili su odlazili u egzil nakon zatvaranja, sumnje na trovanja ili druge teške represije. Ali Navaljni je stalno jačao i dosegao je vrh opozicije kroz hrabrost i razumijevanje kako društveni mediji mogu zaobići Kremljovo gušenje nezavisnih novinskih kuća.

Suočavao se sa svakim neuspjehom – bilo da je to bio fizički napad ili zatvor – s intenzivnom predanošću, suočavajući se s opasnostima sa duhovitošću. To ga je nagnalo na hrabar i sudbonosni potez povratka iz Njemačke u Rusiju i sigurnog hapšenja.

Navalny je rođen u Butinu, oko 40 kilometara izvan Moskve. Diplomirao je pravo 1998. godine, a stipendirao je na Yaleu 2010. godine.

Arhiva: Aleksej Navaljni učestvuje na skupu povodom 5. godišnjice ubistva opozicionog političara Borisa Njemcova i protestuje protiv predloženih amandmana na ustav zemlje u Moskvi. Februar 2020.
Arhiva: Aleksej Navaljni učestvuje na skupu povodom 5. godišnjice ubistva opozicionog političara Borisa Njemcova i protestuje protiv predloženih amandmana na ustav zemlje u Moskvi. Februar 2020.
 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG