Linkovi

Rusija dodala Navaljnog i nekoliko njegovih saradnika na listu "terorista"


Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Rusija je na svoju listu "terorista i ekstremista" dodala zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i nekoliko njegovih saveznika.

Unosi za Navaljnog i pet njegovih saradnika - Ljubova Sobola, Vjačeslava Gimadija, Georgija Alburova, Liliju Čaniševu i Ruslana Šavedinova - pojavili su se u registru Rosfinmonitoringa 25. januara, stavljajući ih u isti nivo sa desničarskim nacionalističkim grupama i stranim terorističkim organizacijama kao što su talibani i takozvana Islamska država.

Prema ruskom zakonu, bankovni računi pojedinaca dodatih na listu moraju se odmah zamrznuti.

Prije manje od dvije nedjelje, na spisak su dodata još dva bliska saradnika Navaljnog - Leonid Volkov i Ivan Ždanov.

Prošle godine, Moskovski gradski sud proglasio je sve organizacije povezane sa Navaljnim ekstremističkim, sprječavajući ljude povezane sa njim i njegovom mrežom regionalnih kancelarija širom Rusije da traže javne funkcije.

Presuda takođe predviđa moguće duže zatvorske kazne za aktiviste koji su radili sa organizacijama.

Sam Navaljni je u zatvoru od februara 2021. nakon što je uhapšen mjesec dana ranije po povratku u Rusiju iz Njemačke, gdje je bio na liječenju od skoro smrtonosnog trovanja nervnim agensom tipa "novičok" za koji kaže da ga je naručio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u trovanju Navaljnog.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG