Linkovi

Rusija: Napeti odnosi sa Moldavijom


Glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov
Glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov

Odnosi Rusije i Moldavije su veoma napeti, kažu iz Kremlja te optužuju moldavske lidere da slijede antirusku agendu sedam dana nakon što su iz Kišinjeva rekli da su spriječili pokušaj ruskog državnog udara.

Moldavski parlament je prošle sedmice odobrio novu prozapadnu vladu nakon što je prethodna administracija masovno podnijela ostavke nakon višemjesečnih političkih i ekonomskih skandala.

Nova vlada, koju predvodi premijer Dorin Recean, obećala je da će slijediti proevropski put, te su pozvali na demilitarizaciju Pridnjestrovlja, separatističke regije koju podržava Moskva i koja se graniči sa Ukrajinom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da se Rusija ponaša "odgovorno" u odnosu na mirovne snage koje je stacionirala u otcijepljenoj regiji i upozorio Moldaviju da ne raspiruje dodatno situaciju.

"Naši odnosi sa Moldavijom su već veoma napeti," rekao je Peskov novinarima. "Rukovodstvo se uvijek fokusira na sve što je antirusko, klize u antirusku histeriju."

Predsjednica Moldavije Maia Sandu, kao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, rekli su ranije ovog mjeseca da imaju obavještajne podatke koji sugerišu da je Rusija planirala državni udar da "sruši" moldavske vlasti.

Rusija demantuje te tvrdnje, no protivi se ideji da se Moldavija, koja se nalazi između Ukrajine i članice NATO-a, pridruži Evropskoj uniji.

Dan ranije, nekoliko hiljada ljudi protestovalo u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu protiv predsjednice Maje Sandu i prozapadne vlade te zemlje. Kako se navodi, veliki dio okupljenih bile su pristalice moldavske partije Šor koja je naklonjena Rusiji.

Protest je uslijedio nekoliko dana nakon što su Sandu i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski javno govorili o navodnom planu Rusije da organizuje državni udar u Moldaviji, maskiran protestima opozicije u Kišinjevu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG