Linkovi

Protest protiv prozapadne Vlade Moldavije


Protesti u Moldaviji, 19. februar.
Protesti u Moldaviji, 19. februar.

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je 19. februara u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu protiv predsjednice Maje Sandu i prozapadne vlade te zemlje, javio je Moldavski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Kako se navodi, veliki dio okupljenih bile su pristalice moldavske partije Šor koja je naklonjena Rusiji.

Protest je uslijedio nekoliko dana nakon što su Sandu i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski javno govorili o navodnom planu Rusije da organizuje državni udar u Moldaviji, maskiran protestima opozicije u Kišinjevu.

Partiju Šor predvodi političar i biznismen Ilan Šor koji je pobjegao iz Moldavije 2019. nakon izbora Sandu na funkciju.

Demonstranti su tražili njenu ostavku i pozvali vladu da građanima plaća komunalne račune tokom zimskih mjeseci.

Nova prozapadna vlada na čelu sa premijerom Dorinom Rečeanom 16. februara položila je zakletvu pošto je dobila podršku 62 poslanika vladajuće Stranke akcije i solidarnosti (PAS) u parlamentu koji broji 101 mjesto.

Poslanici iz redova opozicionih socijalista i komunista demonstrirali su protiv nove vlade i uzvikivali „Sramota” i „Očekivano”. Stranka Šor je bojkotovala sjednicu.

Glasanje je uslijedilo manje od nedjelju dana nakon što je Maja Sandu predložila Rečeana (48) da zamijeni Nataliju Gavrilitu, čija je vlada podnijela ostavku 18 mjeseci od dolaska na vlast.

Rečean je bio ministar unutrašnjih poslova od 2012. do 2015. Prije nego što je imenovan za premijera, bio je savjetnik za odbranu i bezbjednost Maje Sandu.

Sandu je više puta optuživala Rusiju da pokušava da destabilizuje Moldaviju. Govorila je o navodnoj ruskoj zavjeri za koju je rekla da je opisana u dokumentima koje je dobila od ukrajinskih obavještajnih službi.

Zavjera je navodno imala za cilj da svrgne rukovodstvo Moldavije, spriječi njeno pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi ga u ratu protiv Ukrajine.

Rusija je negirala da planira da destabilizuje Moldaviju, nazvavši te tvrdnje „potpuno neosnovanim i nepotkrijepljenim”.

Ukrajinski zvaničnici su više puta saopštavali da bi separatistički region Pridnjestrovlje u Moldaviji, koji se otcijepio 1990. godine, mogao da se koristi kao polazište za ruske operacije protiv Ukrajine ili Moldavije, koje takođe dijeli granicu i zajedničku istoriju sa Rumunijom članicom NATO saveza.

Pridnjestrovlje je dio teritorije koji se graniči sa Ukrajinom gdje su stotine ruskih vojnika i dalje raspoređene još od prije pada komunizma uprkos prigovorima Kišinjeva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG