Linkovi

Komandant NATO snaga za Evropu: Ukrajina u dobroj poziciji za kontraofanzivu


ARHIVA _ General Kristofer Kavoli, komandant združenih snaga za Evropu na konferenciji u sjedištu NATO u Briselu, 19. januara 2023.
ARHIVA _ General Kristofer Kavoli, komandant združenih snaga za Evropu na konferenciji u sjedištu NATO u Briselu, 19. januara 2023.

Ukrajinske vojne snage imaju svu potrebnu opremu, oružje i municiju da pokrenu svoju dugo čekanu proljetnu ofanzivu, ocijenio je američki general Kristover Kavoli, komandant NATO snaga za Evropu.

Ukrajinski zvaničnici i njihovi zapadni saveznici ne kriju planove o vojnoj kampanji čiji je cilj da se zauzme ukrajinska teritorija koja je i dalje pod ruskom kontorlom, dok se sve više spekuliše da će ofanziva početi u roku od nekoliko nedelja, ako ne i ranije.

Bez obzira kada ofanziva započne, Kavoli, koji je takođe komandant američkih vojnihi snaga u Evropi, izrazio je uvjerenje da ukrajinske snage neće biti zaustavljene zbog nedovoljnih oružanih sistema ili zaliha municije.

"Obavili smo svoje isporuke Ukrajini", rekao je general Kavoli članovima američkog Kongresa u srijedu. "Više od 98% borbenih vozila je već tamo."

Zapadni tenkovi, među kojima su britanski Čelindžeri i Leopard tenkovi proizvedeni u Njemačkoj, počeli su da pristižu u Ukrajinu prošlog mjeseca.

Prošle nedelje, SAD su najavile novu vojnu pomoć Kijevu, paket u vrijednosti od 325 miliona dolara, obećavajući nove runde artiljerije i raketa, kao i antitenkovske navođene projektile TOW i drugo antitenkovsko oružje.

"Sjeli smo sa Ukrajincima, našim ukrajinskim kolegama, i izračunali koja im je količina materijala potrebna", rekao je general Kavoli zakonodavcima, odgovarajući na pitanja o spremnosti Ukrajine za proletnu ofanzviu.

"Uvjeren sam da smo dostavili materijal koji im je potreban, a održavaćemo kanale snabdijevanja kako bismo podržali njihove vojne operacije."

Dok neki ukrajinski zvaničnici pozivaju na strpljenje u pogledu potencijalne ofanzive, analiza novog video snimka koji su objavili proruski blogeri pokazuje da je ukrajinska vojska već raspoređena na ključne položaje.

Prema vašingtonskom Institutu za studije rata, video pokazuje da su ukrajinske snage uspostavile svoje pozicije na istočnoj strani reke Dnjepar, što je moguća polazna tačka za eventualne pokušaje da se ponovo osvoji Krimsko poluostrvo.

Uprkos isporukama američke i evropske vojne pomoći, ukrajinski zvaničnici su neprestano tražili još pomoći od zapadnih saveznika, a prije svega projektile većeg dometa, kao i vojne avione.

Međutim Selest Volander, pomoćnica američkog sekretara za odbranu, insistirala je u razgovoru sa članovima Kongresa da su ključne potrebe Kijeva zadovoljene.

Oni jesu na listi, ali savremeni zapadni avioni su negdje na osmom mjestu liste", izjavila je, navodeći da su sistemi za protivvazdušnu odbranu, artiljerija i oklopna vozila i dalje - prioriteti.

Američki odbrambeni raketni sistemi Patriot stigli su u Ukrajinu ranije ovogo mjeseca, a Kavoli je izjavio da te vrste sistema pomažu Kijevu da "kontroliše vazdušni prostor iznad svoje zemlje, i svoje vojske."

“To je stvar od najvišeg značaja u ovom trenutku", dodao je. "Oni to veoma efikasno obavljaju protivvazdušnom odbranom sa zemlje."

Kavoli i Volander su takođe upozorili zakonodavce da ne budu suviše samouvjereni, upozoravajući da uprkos velikim gubicima koje je Rusija pretrpjela u Ukrajini, ključni elementi njene vojne mašinerije ostaju neokrnjeni.

"Iako su njeni konvencionalni vojni kapaciteti umanjeni, Rusija i dalje predstavlja ozbiljnu opasnost budući daje zadržala svoje kapacitete u nuklearnim, cyber, informacionim operacijama, svemiru i podvodnom ratovanju", ističe Volander.

"Veći dio ruske vojske nije negativno pogođen ovim sukobom", dodao je Kavoli, ukazujući na rusku flotu podmornica.

"Njihove patrole širom Atlantika su na visokom nivou", upozorio je. "Mnogo su aktivnije nego što je bio slučaj ranijih godina."

XS
SM
MD
LG