Linkovi

Haotična ruska mobilizacija neke ostavlja na hladnoći, bez opreme


Russia Military
Russia Military

Otkako je Putin najavio mobilizaciju, neovisni mediji, aktivisti za ljudska prava i oni koji su pozvani naslikali su sumornu sliku nasumičnog, kaotičnog i etnički pristranog napora da se okupi što je više moguće ljudi i brzo ih gurne na prve crte bojišnice, bez obzira na vještine, obuku i opremu.

Mobilizirani rezervisti koje je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio prošli tjedan na poligonu jugoistočno od Moskve izgledali su savršeno.

Snimka Kremlja mladića koji su krenuli u rat u Ukrajini prikazuje ih u vrhunskim uniformama, opremljene svom opremom potrebnom za borbu: kacigama, pancirnim prslucima i vrećama za spavanje. Na Putinov upit imaju li problema, odmahnuli su glavom.

To je u oštroj suprotnosti s pritužbama koje naširoko kruže ruskim novinskim kućama i društvenim medijima o nedostatku opreme, lošim životnim uvjetima i oskudnoj obuci za nove regrute.

Na video snimkama na ruskim društvenim mrežama prikazani su vojnici koji se žale na skučene, prljave smještajne jedinice, zahode prepune smeća te nedostatak hrane i lijekova. Neki su prikazivali muškarce kako pokazuju zarđalo oružje.

U jednom videu skupina regruta snimljena a je u polju, tvrdeći da su tamo ostavljeni bez hrane i skloništa. Drugi isječci prikazuju muškarce prisiljene spavati na golim klupama ili zbijene na podu.

“Zvali ste nas. Evo, pogledaj ovo! Koliko ovo može trajati?” kaže ogorčeni glas u videu.

U Putinovom dekretu o djelomičnoj mobilizaciji nisu navedeni kriteriji za regrute niti je navedeno koliko će ih biti pozvano. Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će to utjecati na samo oko 300.000 rezervista s relevantnim borbenim ili službenim iskustvom.

Prosvjedi protiv novačenja oštro su ugušeni, a deseci tisuća muškaraca pobjegli su iz Rusije u susjedne zemlje kako bi izbjegli prisilni odlazak u službu.

U tjednu nakon dekreta, mladić je otvorio vatru na službenika za novačenje u sibirskom gradu Ust-Ilimsku, teško ga ranivši. 15. listopada u pucnjavi u kampu za obuku u južnoj regiji Belgorod ubijeno je 11 ljudi, a ranjeno 15 drugih. Zapaljeni su i vojni uredi i druge upravne zgrade.

Sada je jasno da u zemlji u kojoj su gotovo svi muškarci ispod 65 godina prijavljeni kao dio pričuve, proces mobilizacije nije pažljivo proveden. Došlo je do bujice izvješća o uručivanju poziva za vojsku onima koji nemaju vojnog iskustva. Policija je okupila muškarce na ulicama Moskve i drugih gradova ili je pretresla hostele kako bi uhitila borbeno sposobne goste. Uredi za novačenje često su preskakali potrebne zdravstvene preglede.

Ishitreni poziv teško da će postići išta osim "usporavanja napredovanja" ukrajinskih trupa u 8-mjesečnom ratu, rekao je u intervjuu vojni analitičar Pavel Luzin.

Moskva jednostavno "produžuje agoniju" u Ukrajini, rekao je Luzin, gostujući znanstvenik na The Fletcher School na Sveučilištu Tufts.

Aktivisti također kažu da su etničke manjine u nekim regijama mobilizirane u nesrazmjernom broju. Kružili su video snimci prosvjeda u regiji Dagestana s muslimanskom većinom, s rođacima koji su se žalili da to područje daje više regruta nego drugdje.

Vladimir Budaev iz Zaklade za slobodnu Burjatiju rekao je za AP da su domorodački narodi na krajnjem sjeveru Rusije i duž mongolske granice bili "sakupljeni u svojim selima".

U udaljenim regijama Sakha i Buryatia, vojni časnici su pretraživali tajgu u potrazi za potencijalnim regrutima i "dijelili pozive svakome koga su sreli", rekao je.

Prema Yekaterini Morland, etničkoj burjatskoj volonterki u Zakladi Azijati Rusije, Burjatija je zabilježila stope mobilizacije do šest puta veće od ruskih europskih regija.

U prva dva tjedna od poziva, vlasti u nekim regijama su izvijestile da su poslale kući stotine muškaraca koji su unovačeni unatoč tome što nisu ispunjavali kriterije.

"Zadatak vojnog ureda je regrutirati - regrutirati koga god mogu zgrabiti", kaže Elena Popova, koordinatorica Pokreta prigovarača savjesti.

Sam Putin javno je priznao “pogreške” u procesu i zahtijevao njegovo poboljšanje.

Ali čak i kada su pozivi išli onima koji su služili vojsku, to nije nužno značilo da imaju vještine na bojnom polju. Neki bivši ročnici često ne dobiju odgovarajuću vojnu obuku tijekom služenja vojnog roka i umjesto toga obavljaju težak rad.

Žena koja je razgovarala s Associated Pressom pod uvjetom anonimnosti jer se bojala odmazde, rekla je da je njezin 31-godišnji suprug odslužio obaveznu službu prije šest godina i da nije imao “nikakvu obuku na poligonu, niti bilo kakve borbene vježbe na terenu”. rekao je da su ga vlasti ipak pokušale unovačiti.

Zapravo, samo je jednom držao oružje, kad su ih učili kako rasklopiti i ponovno sastaviti automatsku pušku, rekla je. Uglavnom, dodala je, “oni su čistili (okrug), čistili snijeg”.

Rođaci vojnih obveznika izvijestili su da su morali trošiti vlastiti novac na opremu i osnovne potrepštine. Formirane su online grupe za prikupljanje sredstava za opremu.

Jednu kampanju vodio je zakonodavac i državni TV voditelj Jevgenij Popov, koji je imao potporu Kremlja, koji je rekao da su rezervisti u topničkoj diviziji Taman dobili obuću i odjeću, ali su imali “akutni nedostatak dronova, voki-tokija, pametnih telefona s kartama (za topnike), dalekozora, prednjih svjetiljki (i) power bankova”, rekao je.

Ruski mediji izvijestili su o više smrtnih slučajeva rezervista u Ukrajini, a njihovi rođaci rekli su novinskim kućama da su prošli vrlo malo obuke.

Na pitanje novinara zašto je nekoliko rezervista umrlo u Ukrajini samo tri tjedna nakon poziva, Putin je potvrdio da obuka može trajati samo 10 dana, do 25.

Luzin, vojni analitičar, rekao je da Rusija nije u stanju obučiti stotine tisuća ljudi. “Vojska nije bila spremna za mobilizaciju. Nikad se nije pripremio za to,” rekao je.

Putin je obećao završiti mobilizaciju do studenog, kada je planirano redovno jesensko mobiliziranje. Vojni stručnjaci i skupine za ljudska prava kažu da uredi za novačenje i kampovi za obuku ne mogu obraditi oboje u isto vrijeme, upozoravajući da bi se poziv mogao nastaviti nekoliko mjeseci kasnije.

Od sredine listopada regrutirano je 222.000 rezervista, rekao je Putin. Nejasno je hoće li biti moguće angažirati još 80.000 u preostala dva tjedna.

Iako mase ruskih muškaraca više ne bježe iz zemlje, a ulični prosvjedi su gotovo zaustavljeni, još uvijek ima onih koji se opiru tim naporima.

Neovisni i oporbeni mediji objavili su upute kako zakonski izbjeći poziv. Grupe za zaštitu ljudskih prava savjetuju muškarcima da ne potpisuju poziv – što je potrebno da bi se smatrao zakonito uručenim – i da ne idu blizu ureda za novačenje.

Neki muškarci traže alternativnu državnu službu, pravo za koje odvjetnici kažu da je zajamčeno ustavom.

Kirill Berezin (27) odgovorio je na poziv koji mu je gurnut ispod vrata stana u Sankt Peterburgu tako što je otišao u novačni ured da se prijavi za alternativnu državnu službu, ali je svejedno odveden u vojnu jedinicu, kaže njegov prijatelj , Marina Tsyganova.

Berezin, koji je u međuvremenu poslan u ustanovu za obuku u južnoj Rusiji, podnio je dokument svojim zapovjednicima u kojem je pisalo da "ne može služiti oružjem, ne može ubijati ljude i pomagati ljudima koji to čine" jer je to "u suprotnosti s mojom savjesti.”

Tsyganova je za AP rekla da ga je zastupala na sudu u Sankt Peterburgu, koji je prošlog tjedna odbacio Berezinovu tužbu, rekavši da samo redovni vojni obveznici mlađi od 27 godina imaju pravo na alternativnu civilnu službu. Njegov obrambeni tim planira se žaliti, rekla je, i u najmanju ruku se nadala da neće biti poslan u Ukrajinu dok traje pravna bitka.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG