Linkovi

Ruski general kaže da je vrh vojnih snaga izdao vojnike koji se bore u Ukrajini


Vojnik ruske vojske puca dok instruktor stoji u blizini tokom vježbe na vojnom poligonu u Donjeckoj oblasti pod ruskom kontrolom, na istoku Ukrajine, 31. januara 2023.
Vojnik ruske vojske puca dok instruktor stoji u blizini tokom vježbe na vojnom poligonu u Donjeckoj oblasti pod ruskom kontrolom, na istoku Ukrajine, 31. januara 2023.

Ruski general rekao je da je smijenjen sa dužnosti komandanta nakon što je vojnom vrhu rekao o strašnoj situaciji na frontu u Ukrajini, gdje je rekao da su ruski vojnici zadobili nož u leđa zbog propusta najvišeg vojnog vrha.

Nakon pobune Wagnerovih plaćenika 24. juna, najvećeg domaćeg izazova ruskoj državi u posljednjih nekoliko decenija, predsjednik Vladimir Putin do sada je zadržao ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova na svojim radnim mjestima.

General-major Ivan Popov, koji je komandovao 58. kombinovanom armijom, rekao je u glasovnoj poruci koju je objavio ruski poslanik Andrej Guruljov da je smijenjen nakon što je rekao istinu najvišoj komandi o situaciji na frontu.

"Ukrajinska vojska nije mogla da probije naše redove na frontu, ali nas je naš viši načelnik udario iz pozadine, opako obezglavivši vojsku u najtežem i najintenzivnijem trenutku", rekao je Popov.

Popov, koji je komandovao ruskim jedinicama na jugu Ukrajine, eksplicitno je ukazao na smrt ruskih vojnika od ukrajinske artiljerije i rekao da vojsci nedostaju odgovarajući sistemi protiv artiljerije i izviđanje neprijateljske artiljerije.

Nije bilo trenutnog komentara iz ministarstva odbrane, a Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri autentičnost glasovne poruke. Poslanik Guruljov je tvrdolinijaški bivši komandant vojske koji se redovno pojavljuje na državnoj televiziji.

Nije jasno kada je poruka snimljena. Ministarstvo odbrane nije govorilo ništa o njegovoj smjeni.

Ovakva javna kritika ruskog vojnog rukovodstva od strane generala prekaljenog u borbi manje od tri sedmice od Wagnerove pobune ukazuje na nivo nezadovoljstva unutar ruske vojske dok se bori u najvećem kopnenom ratu u Evropi od Drugog svjetskog rata.

RUSKA VOJSKA

Putin, najveći ruski lider od 1999. godine, rekao je da je pobuna mogla Rusiju dovesti u građanski rat i uporedio je sa revolucionarnim previranjima iz 1917. godine koja su primorala Rusiju da u suštini istupi iz Prvog svjetskog rata.

Kremlj je nastojao da stvori mir, ali ruski zvaničnici i diplomate rekli su Reutersu da puni značaj pobune - za koju je Prigožin rekao da je imao za cilj samo obračunavanje sa Šojguom i Gerasimovim - tek treba da se pokaže.

Ni šef Wagnera Jevgenij Prigožin ni general Sergej Surovikin, zamjenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, nisu viđeni u javnosti od dana pobune.

Prigožin je mjesecima otvoreno vrijeđao Putinove najviše vojne ljude, koristeći razne grube psovke i zatvorski sleng koji su šokirali najviše ruske zvaničnike, ali su Putin, Šojgu ili Gerasimov ostali bez odgovora u javnosti.

Popov, 48, rekao je da se držao podalje od "gladijatora" vojske, ali da se suočio sa prelomnim momentom kada je vojnim šefovima rekao istinu.

"Bila je teška situacija sa višim šefovima u kojoj je bilo potrebno ili šutitii biti kukavica ili reći onako kako jeste", rekao je Popov. Nije rekao kada je podnio žalbe.

„Nisam imao pravo lagati u ime vas, u ime svojih poginulih saboraca, pa sam iznio sve probleme koji postoje.

Telegram kanal povezan sa Wagnerovim plaćenicima rekao je da je Popov ukazao na potrebu da se iscrpljene trupe rotiraju sa linijom fronta sa Gerasimovim. Reuters nije mogao provjeriti taj izvještaj.

„Viši načelnici su očigledno osjetili neku opasnost od mene i brzo su smislili naređenje ministra odbrane za samo jedan dan i riješili me se“, rekao je Popov. "Čekam svoju sudbinu."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG