Linkovi

Teške borbe na istoku i jugu Ukrajine


Ukrajinski vojnici ispaljuju iz višecijevnog raketnog sistema RAK-SA-12 prema ruskim trupama u blizini grada Bahmuta u oblasti Donjecka, 10. jula 2023.
Ukrajinski vojnici ispaljuju iz višecijevnog raketnog sistema RAK-SA-12 prema ruskim trupama u blizini grada Bahmuta u oblasti Donjecka, 10. jula 2023.

Ukrajinska vojska je u utorak izvijestila o teškim borbama na istoku i jugoistoku, glavnim poprištima njenog nastojanja da povrati zemlju koju su zauzeli ruski osvajači, rekavši da su njene snage odbile desetine neprijateljskih napada.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy, koji je izrazio frustraciju neuspjehom NATO-a da Ukrajini ponudi rok za članstvo u alijansi, sugerira da će se planirati rane faze kontraofanzive u ta dva regiona.

Ali takođe kaže da bi volio da je napredak bio brži.

Ruski izvještaji sa prve linije fronta također navode sukobe, uključujući uspješnu odbranu područja u blizini razorenog grada Bakhmuta, gdje Ukrajina kaže da se njene snage oporavljaju.

Glasnogovornik ukrajinskog Generalštaba Andriy Kovaliov rekao je da su ukrajinske trupe uzvratile rusko napredovanje podržano artiljerijskim napadima u blizini dva grada sjeverno od Bakhmuta - koje su zauzele ruske plaćeničke snage krajem maja.

Fluidna situacija u blizini Bakhmuta bila je u fokusu velike pažnje, a Ukrajina je zabilježila dobitke na južnom rubu grada, posebno na strateškom selu Klishchiivka.

Oslobađanje sela, koje se nalazi na višem tlu, dalo bi ukrajinskim snagama operativnu prednost u potencijalnom okruženju ruskih snaga u Bakhmutu, kažu analitičari.

Ukrajina je u ponedjeljak saopštila da kontroliše visinske tačke oko sela, omogućavajući joj da puca na ciljeve u samom Bakhmutu.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage odbile devet pokušaja ukrajinskog napredovanja u istočnoj regiji Donjecka, uključujući jednan napad u blizini Kliishčivke.

Na jugu, Ukrajina kaže da je ponovo zauzela grupu sela u ranim fazama napada prema Azovskom moru - s ciljem da presiječe ruski kopneni most koji povezuje istočnu Ukrajinu sa poluostrvom Krim, koji je anektirala 2014. godine.

Ukrajinski general Oleksander Tarnavskyi, na Telegramu, je rekao je da bitke bjesne u cijelom sektoru, a njegove snage su odbile 27 neprijateljskih napada. Ruske gubitke tokom 24 sata procijenio je na nekoliko stotina mrtvih i ranjenih.

Bez obzira na sve dobitke Ukrajine u njenoj kontraofanzivi, ruske snage i dalje drže ogromne površine zemlje nakon više od 500 dana rata - prema nekim procjenama, 17% ukrajinske teritorije.

Ukrajinski vojni analitičar Serhiy Hrabskyi rekao je da se napad Ukrajine prema obali odvija dobro, uzimajući u obzir ruske odbrambene pripreme i obimno ukopavanje.

"Napominjemo da smo za mjesec i po dana ofanzivnih operacija donijeli 25 posto naših resursa", napisao je on na web stranici Espreso TV. „Na osnovu jednostavne aritmetike, ako nastavimo ovim tempom, govorimo o četiri mjeseca.

XS
SM
MD
LG