Linkovi

11 država obučavaće ukrajinske pilote borbenih aviona F-16


F-16

Ukrajina je najavila formiranje koalicije od 11 država za obuku njenih pilota u borbenim avionima F-16, čiju isporuku Kijev traži da podrži njenu kontraofanzivu na frontu.

"Formirana je koalicija za obuku F-16 za ukrajinsko vazduhoplovstvo! Danas su 11 partnerskih država i Ukrajina potpisali memorandum", naveo je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u utorak, 11. jula na Tviteru.

Ova koalicija uključuje Veliku Britaniju, Kanadu i evropske zemlje.

Prošlog marta, Poljska je, nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu, bila spremna da prebaci svoje borbene avione MiG-29 u Ukrajinu sve dok se SAD slože da to nadoknade Varšavi isporukom F-16.

Međutim, SAD su se na kraju odlučile protiv tog plana, smatrajući ga previše provokativnim.

Američka pozicija se od tada promijenila, rekli su zvaničnici, a zabrinutost oko F-16 sada je manje vezana za eskalaciju, a više za logističke izazove, rekli su zvaničnici.

Iako Pentagon nije eksplicitno isključio slanje F-16 u Ukrajinu, zvaničnici to smatraju dugoročnim prijedlogom, koji se vjerovatno mjeri godinama umesto mjesecima.

Ukrajina je u međuvremenu objavila da planira poslati "nekoliko desetaka" borbenih pilota na obuku za upravljanje američkim borbenim avionima F-16, rekao je 16. juna portparol ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat, dok zapadni saveznici pripremaju potrebne programe obuke.

Program obuke koji podržavaju SAD uključivaće Belgiju i Luksemburg, dok su Francuska i Britanija ponudile pomoć.

XS
SM
MD
LG