Linkovi

Rusija tvrdi da je uništila 4 HIMARS lansera, Ukrajina negira


M142 HIMARS-
M142 HIMARS-

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u petak da su njegove snage uništile četiri američka topnička raketna sistema visoke mobilnosti (HIMARS) u Ukrajini ranije ovog mjeseca.

Između 5. i 20. jula "uništena su četiri lansera i jedno vozilo za punjenje za raketne sisteme za višestruko lansiranje (HIMARS) američke proizvodnje", rečeno je u dnevnom brifingu.

Kijev je odbacio tvrdnje Moskve, nazvavši ih "lažnjacima" osmišljenima da potkopaju potporu Zapada Ukrajini.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Kijev je pozdravio dolazak osam HIMARS-a u Ukrajinu kao moguću promjenu toka rata, koji sada ulazi u šesti mjesec.

Napredno oružje je preciznije i nudi veći domet od ostalih topničkih sistema, omogućujući Kijevu da gađa ruske mete i skladišta oružja dalje iza linija fronta.

Moskva je optužila Zapad za odugovlačenje sukoba opskrbljujući Kijev dodatnim oružjem i rekla da opskrba oružjem većeg dometa opravdava pokušaje Rusije da proširi kontrolu nad većim ukrajinskim teritorijem, izvan istočne regije Donbas, radi vlastite zaštite.

Dana 6. jula, samo nekoliko dana nakon što je prvi HIMARS stigao u Ukrajinu, rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je uništilo dva, objavivši video navodnog udara.

Ukrajina je odbacila ruske tvrdnje i rekla da koristi oružje koje je isporučio SAD kako bi nanijela "razorne udarce" ruskim snagama.

Serhiy Leshchenko, savjetnik šefa kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je u petak da je Ukrajina nastavila koristiti HIMARS kako bi "nanijela brojne gubitke državi agresoru".

"Rusija pokušava zaustaviti opskrbu oružjem sa Zapada i zastrašiti ukrajinske saveznike izmišljenom moći ruskih oružanih snaga", rekao je na brifingu za medije.

Ovog je tjedna Kijev upotrijebio HIMARS za napad na ključni most preko rijeke Dnjepar u dijelovima južnog Khersona pod kontrolom Rusije, probušivši ogromne rupe u asfaltu i nagnavši lokalne dužnosnike postavljene od Rusije da upozore da bi most mogao biti potpuno uništen ako se napadi nastave.

Sjedinjene Države saopćile su u srijedu da će poslati još četiri HIMARS-a u Ukrajinu u svom najnovijem paketu vojne pomoći.

XS
SM
MD
LG