Linkovi

Ukrajina vratila predgrađe Kijeva


Kijev, 21. mart 2022.
Kijev, 21. mart 2022.

Ukrajina je saopštila da je ponovo zauzela strateški važno predgrađe Kijeva dok se ruske snage približavaju drugim oblastima blizu prijestolnice i nastavljaju granatiranje Mariupolja.

Regionalni guverner rekao je da se ruske i ukrajinske snage bore u Mariupolju i optužio ruske trupe za nasumično pucanje na stambena područja i ukrajinske vojne mete.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je na nacionalnoj televiziji da su napadnuti civili, kao i pripadnici ukrajinske vojne jedinice Azov.

Ukrajinske vlasti zatražile su od Rusije da dozvoli dostavu humanitarne pomoći i dozvoli civilima da napuste grad koja je izložen snažnom ruskom bombardovanju od početka invazije prije skoro mjesec dana.

"Zahtijevamo otvaranje humanitarnog koridora za civile", izjavila je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk na ukrajinskoj televiziji.

Dan ranije, Ukrajina je odbacila ultimatum da do zore u ponedjeljak preda Mariupolj, što je bio ruski uslov da se civilima dozvoli bezbjedna evakuacija.

Ruske snage nastavljaju opsadu Mariupolja, nakon što su branioci luke odbili zahtjeve da se predaju. Civili koji su uspjeli da pobjegnu opisuju neprekidno bombardovanje i leševe na ulicama. Lokalne vlasti kažu da je od većeg dijela grada zbog bombardovanja ostao samo "prah i pepeo."

U međuvremenu, eksplozije potresaju Kijev, a pojačana artiljerijska vatra čuje se da sjeverozapada, gdje Rusija pokušava da opkoli i osvoji nekoliko predgrađa prijestolnice, koja je njena ključna meta.

Građani se kriju u kućama ili skloništima, a u gradu je na snazi policijski čas od 35 sati, koji će trajati do srijede ujutro.

U raketnim napadima uništena je i željeznička stanica u centralno-istočnom regionu Dnjipro, jedna osoba je poginula, a šine uništene do te mjere da je prolazak vozova nemoguć na neodređeno vreme, rekao je guverner Valentin Rezničenko.

Rakete su pogodilo Pavlograd, oko 60 kilometara istočno od regionalne prijestolnice Dnjipra.

Međutim, kopnena ofanziva Kremlja u drugim dijelovima zemlje je usporena, ili potpuno zakočena, zbog smrtonosnih brzih napada koje vrše Ukrajinci.

Ukrajinske snage su u utorak potisnule ruske vojnike iz predgrađa Kijeva Makariv poslije žestoke bitke, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Teritorija koju su povratili omogućila je ukrajinskim snagama da ponovo kontrolišu ključni autoput i blokiraju ruske trupe da opkole Kijev sa sjeverozapada.

Ministarstvo odbrane je dodalo da su ruske snage uspjele da djelimično osvoje druga sjeverozapadna predgrađa - Buču, Hostomel i Irpin. Neka od tih predgrađa su pod napadima gotovo od početka ruske vojne invazije prije mesec dana.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog ruske invazije, više od 10 miliona ljudi je napustilo svoje domove, što je skoro četvrtina ukrajinske predratne populacije. UN su potvrdile pogibiju 953 civila, dok navode da je stvarni broj žrtava vjerovatno mnogo veći.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG