Linkovi

SAD najavile nove sankcije Rusiji 


Predsjednik Joe Biden
Predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden će se tokom predstojećeg puta u Evropu pridružiti saveznicima u uvođenju dodatnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pooštravanju postojećih, najavio je u utorak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbednost Jake Sullivan.

Biden će sa sekretarom za odbranu Lloydom Austinom u srijedu otputovati u Brisel, gdje će se u četvrtak sastati sa zapadnim liderima. Zatim planira da otputuje u Varšavu da bi iskazao podršku saveznici Poljskoj koja dijeli granicu sa Ukrajinom.

Sullivan je rekao da će Biden tokom posjete raditi sa saveznicima na dugoročnom prilagođavanju pozicije NATO snaga i objaviti "zajedničku akciju" na poboljšanju energetske bezbjednosti u Evropi, koja je veoma zavisna od ruskog gasa.

"Biće u prilici da se koordiniše u vezi sa narednom fazom vojne pomoći Ukrajini. Pridružiće se našim partnerima u uvođenju dodatnih sankcija Rusiji i pooštravanju postojećih da bi se obračunali za izbjegavanjem kaznenih mjera i osigurali njihovo snažno sprovođenje", rekao je Sullivan novinarima u Bijeloj kući.

Biden će također najaviti dodatni američki doprinos poboljšanju humanitarnih uslova za izbjeglice i civile u Ukrajini, od kojih mnogi ne mogu da napuste opkoljene gradove.

Poslije Brisela, američki predsjednik će otputovati u Poljsku gdje će, kako je saopšteno, "obići američke trupe koje sada pomažu u odbrani NATO teritorije" i sastati se sa ekspertima zaduženim za humanitarni odgovor na rat. Biden će se također sastati sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i dostavili Kijevu oružje i pomoć u iznosu od više milijardi dolara. Biden je obećao da neće slati američke trupe u Ukrajinu, ali je poručio da je riješen da brani NATO članice ako budu napadnute.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG