Linkovi

RSE: Ruske diplomate zbog špijunaže protjerane iz EU, sada su u Srbiji


U mjesecima nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, stotine ruskih diplomata su protjerane iz zemalja članica Evropske unije ili stavljene na "crnu listu", a nekoliko država kao razlog za protjerivanje navelo je navodnu špijunažu.

Najmanje trojica tih diplomata su sada akreditovani ruski predstavnici u Srbiji, uključujući dvojicu njih sa vezama sa ruskim obaveštajnim službama, pokazalo je višemjesečno istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Četvrti diplomata koji se trenutno nalazi u ruskoj ambasadi u Beogradu napustio je diplomatsku misiju u ruskoj ambasadi u Helsinkiju dva mjeseca nakon što je Finska najavila da će protjerati ruske diplomate kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Rusija je pojačala svoje diplomatsko prisustvo u Srbiji nakon talasa protjerivanja diplomata iz EU prošle godine. Na listi Ministarstva spoljnih poslova Srbije sada se nalazi 62 akreditovanih diplomata, u poređenju sa 54 u martu 2022. godine.

Za razliku od većine evropskih zemalja, Srbija nije uvela sankcije Moskvi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin započeo rat protiv Ukrajine koji je prošlog meseca ušao u drugu godinu.

Dok Srbija teži da se pridruži Evropskoj uniji, vlada predsjednika Aleksandra Vučića nastoji da održi tradicionalno jake veze sa Rusijom, koja dijeli pravoslavno hrišćansko naslijeđe sa Srbijom i koja je podržala Beograd u brojnim sporovima sa Zapadom.

Rusija je među zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova i podržale su napore Srbije da blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama.

Sada je najmanje jedan protjerani ruski diplomata povezan sa jedinicom Federalne službe bezbjednosti (FSB) optuženom za cyber napade usmjerene na američki energetski sektor poslat u Beograd, dok je drugi povezan sa Ruskom obavještajnom službom za spoljne poslove, utvrdio je RSE nakon skoro jednogodišnjeg istraživanja.

Na web stranici RSE pročitajte cijelo sitraživanje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG