Linkovi

Republikanski kandidati ispadaju iz trke, može li iko da zaustavi Trumpa?


Kandidati za republikansku nominaciju, Niki Hejli, Ron Desantis i Vivek Ramasvami u trećoj debati u Majamiju na Floridi, 8. novembra 2023. (Foto: Rojters/Mike Segar)
Kandidati za republikansku nominaciju, Niki Hejli, Ron Desantis i Vivek Ramasvami u trećoj debati u Majamiju na Floridi, 8. novembra 2023. (Foto: Rojters/Mike Segar)

Trka za predsjedničku nominaciju Republikanske partije 2024. na početku je bila prepuna učesnika, ali se iznenada svela na samo nekoliko održivih kandidata.

Dan pošto je senator iz Južne Karoline Tim Scott iznenadio i sopstvene saradnike kada se naglo povukao iz trke, ostaje nejasno da li je Republikanska partija išta bliža tome da se okupi iza kandidata ili kandidatkinje koji je jasna alternativa bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Umjeto toga, izgleda da se intenzivira bitka za drugo mjesto, između Nikki Haley, bivše guvernerke Južne Karoline i Rona DeSantisa, guvernera Floride. Neki manje popularni kandidati i dalje se bore da ostanu relevantni iako su izloženi sve većem pritisku da se povuku iz trke.

Za to vrijeme, Trumpov tim se zabavlja navijajući u bici za drugo mjesto, samo dva mjeseca prije održavanja prvih stranačkih izbora u Iowi 15. januara.

Dobri znaci su se pojavili za Nkiki Halley, čija je popularnost rasla tokom trke i prije nego što je Tim Scott, njen rival iz iste države, Južne Karoline, iznenada objavio da se povlači.

Milijarder, investitor Stanley Druckenmiller, koji je donirao novac Scottu, obećao je da će podržati Haley u intervjuu u ponedjeljak, kada je prvi put govorio o trci 2024. Naglasio je potrebu da se Republikanska stranka ujedini i podrži bivšu ambasadoricu u UN, prije nego što počnu primarni izbori.

"Nadam se da će se polje raščistiti i da će ostati Nikki Haley u trci jedan-na-jedan sa bivšim predsjednikom", rekao je on za AP.

Međutim, Ron DeSantis ne pokazuje namjeru da se povuče, i koncentrisan je na stranačke skupove u Iowi.

Guverner Floride Ron DeSantis na bdijenju u Jacksonvilleu, na Floridi, 27. augusta 2023. (Foto: Reuters/Malcom Jackson)
Guverner Floride Ron DeSantis na bdijenju u Jacksonvilleu, na Floridi, 27. augusta 2023. (Foto: Reuters/Malcom Jackson)

Prošle nedjelje, DeSantis je ostvario do sada najveći poen u kampanji 2024, kada ga je podržala guvernerka Iowe Kim Reynolds, koja bi mogla da pomogne kolegi sa Floride zahvaljujući svojoj popularnosti među običnim građanima, i političkoj mašineriji širom države.

"Tim Scott i Mike Pence su nastojali da privuku evanđelistej a za razliku od Nikki Haley, Ron DeSantis uspijeva da osvoji te glasače", kaže DeSantisov portparol Andrew Romeo. "Narednih nedjelja, ti birači će vidjeti da biografija i vrijednosti Nikki Haley ne odgovaraju njenoj retorici."

Rivalstvo Haley i DeSantisa pokazuje koliko se brzo republikanska trka 2024. "ispuhala" u odnosu na prošli put kada se Trump borio za nominaciju.

U ovo vrijeme u sezoni primarnih izbora 2016. godine, 13 republikanskih kandidata i dalje je učestvovalo u debati koja je vođena tokom dvije večeri. Sezona primarnih izbora 2024. je počela sa osmero republikanaca koji su učestvovali u prvoj debati u augustu, a očekuje se da će samo četvero kvalifikovati za debatu narednog mjeseca u Alabami: Haley, DeSantis, konzervativni preduzetnik Vivek Ramaswamy i bivši guverner New Jerseyja Chris Christie.

Trumpov tim se raduje zbog rivalstva Nikki Haley i Rona DeSantisa, koji se trenutno koncentrišu jedno na drugo, dok bivši predsjednik ostaje ubjedljivi favorit u trci za republikansku nominaciju.

Bivša guvernerka Južne Karoline i bivša ambasadorica SAD u UN Nikki Haley govori na trećoj republikanskoj debati na Floridi, 8. novembra 2024. (Foto: Rojters/Mike Segar)
Bivša guvernerka Južne Karoline i bivša ambasadorica SAD u UN Nikki Haley govori na trećoj republikanskoj debati na Floridi, 8. novembra 2024. (Foto: Rojters/Mike Segar)

Privatno, Trumpovi saradnici vjeruju da će Haley imati najveće kratkoročne političke koristi od izlaska Tima Scotta iz trke, ali također vjeruju da će Trump samo povećati svoje već značajno vodstvo.

Trumpov štab je u ponedjeljak objavio saopštenje komentarišući plan Haley da uloži 10 miliona dolara u kampanju političkog oglašavanja širom Iowe i New Hampshirea početkom decembra, kako bi stekla prednost nad DeSantisom. "Ona dobija zamah, a on pada kao kamen", saopšteno je iz Trumpove kampanje.

Za to vrijeme, mnogi su još pod utiskom iznenadne odluke Tima Scotta da suspenduje kampanju. Senator iz Južne Karoline i jedini preostali Afroamerikanac u republikanskoj trci iznenadio je veći dio svog osoblja kada je objavio odluku u intervjuu za Fox News u nedjelju uveče.

Poslije javne objave, Scott je svoju odluku objasnio u privatnom razgovoru sa osobljem, rekao je za AP jedan anonimni visoki saradnik, koji kaže da je Scottov izborni štab stekao utisak da birači nisu spremni da podrže bilo koga drugog osim Trumpa.

I dok se neki nadaju da će se trka brzo suziti kako bi se pronašla alternativa Trumpu, Devin O'Malley, republikanski strateg koji je bio savjetnik u Penceovoj kampanji, upozorio je da je jedinstvo iza jednog kandidata kao alternative Trumpu samo jedan od izazova za republikance koji žele da poraze Trumpa.

Upozorio je da bi sužavanje procesa dovelo do "otrovnijih" konfrontacija sa bivšim predsjednikom.

"Čim drugi izađu iz trke, Trumpov gnjev će se koncentrisati na samo jednog kandidata. On će izmoriti te ljude", kaže on. "Potreba da mu se odgovori, da se čovjek nadmeće sa njegovim uvredama i napadima je iscrpljujuća. Ne mislim da su Haley i DeSantis spremni na to."

XS
SM
MD
LG