Linkovi

Treća debata republikanskih predsjedničkih kandidata u sjeni Trumpa koji opet nije sudjelovao


I treća republikanska debata u Trumpovoj sjeni
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

I treća republikanska debata u Trumpovoj sjeni

Treća debata republikanskih pretendenata na predsjedničku nominaciju svoje stranke održana je u Miamiju, na Floridi, sa do sada najmanjim brojem kandidata - samo njih petero: guverner Floride Ron DeSantis, bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, senator iz Južne Karoline Tim Scott, bivši guverner New Jerseya Chris Christie i poduzetnik Vivek Ramaswami.

Kao ni u prethodne dvije debate, vodeći po popularnosti kandidat među Republikancima, bivši predsjednik Donald Trump, nije sudjelovao niti u ovoj; umjesto toga, on je održao predizborni skup u pretežno radničkom naselju Hialeah, udaljenom tridesetak minuta autom od Miamija. Za razliku od posljednjih nekoliko mjeseci, kada je Trump uglavnom govorio na manjim skupovima, sinoćnji je održan na stadionu američkog nogometa, sa hiljadama pristalica čiji je entuzijazam podsjećao na njegove najveće skupove prije par godina.

Nasuprot tome, značajno je bila slabija energija na debati predsjedničkih kandidata, a i press centar je imao mnogo praznih mjesta, čak i nekoliko potpuno praznih redova sjedala.

Prvim satom debate dominirala je vanjska politika, kada su kandidati bili suočeni sa pitanjima o ratu između Izraela i Hamasa, podršci Ukrajini protiv Rusije, te vojnoj spremnosti Sjedinjenih Država za potencijalni sukob s Kinom.

Što se Izraela tiče, nije bilo razlika i svi kandidati kritiziraju predsjednika Bidena za premalu i preslabu pomoć Izraelu. Po pitanju Ukrajine, mnogo jaču podršku i pomoć zagovaraju Nikki Haley i Chris Christie, dok je Vivek Ramaswami zagovornik izolacionističkog pristupa, a DeSantis se ograničio na tvrdnju da "ne bi poslao američke vojnike u Ukrajinu."

Svi republikanski kandidati smatraju Kinu najvećom prijetnjom Sjedinjenim Državama, i u tom smislu se neočekivano jednom od vrućih točaka, na koju se diskusija često vraćala, pokazao - TikTok, koji bi svih petero zabranili.

Drugi sat debate se fokusirao na ekonomiju, pitanje koje Republikanci vide kao ranjivu točku za predsjednika Bidena, sa isticanjem rastućeg federalnog deficita i nacionalnog duga. Među prijedlozima se našlo i pomicanje starosne dobi za mirovinu - ali nije rečeno za koliko godina - kako bi se olakšao pritisak na savezni mirovinski fond Social Security i na Medicare, savezno zdravstveno osiguranje za osobe starije od 65 godina.

Govorilo se opširno i o problemu fentanila, čije predoziranje uzrokuje alarmirajući i rastući broj smrtnih slučajeva. Među prijedlozima se našlo zatvaranje južne granice Sjedinjenih Država, slanje Nacionalne Garde na granicu, nadgledanje granice vojnom tehnologijom, te uvođenje sankcija na meksičke kartele. Ovo posljednje je Bidenova administracija upravo učinila dan ranije.

XS
SM
MD
LG