Linkovi

Šta obećava Trump ako ponovo dođe na vlast?


Donald Trump
Donald Trump

Masovne deportacije, zabrana ulaska za muslimane, tarife na svu uvoznu robu. Pitanja na koja se fokusira Donald Trump, lider u trci republikanaca za predsjedničku nominaciju uprkos krivičnim postupcima, dijametralno su različita od onih na koja se fokusira aktuelni predsjednik Joe Biden.

Ako se ostvare, Trumpovi planovi značiće i velike promjene u državnoj upravi, čak i veće nego u prvom mandatu. Prve četiri godine Trumpa obilježili su haos, unutrašnje borbe i brojne predsjedničke uredbe koje su poslije poništavali sudovi.

Evo šta sada najavljuje Trump ako dođe na vlast.

Demontaža "duboke države"

Trump obećava da će pokušati da otpusti desetine hiljada zaposlenih u državnoj upravi jer želi da "totalno uništi duboku državu".

To će pokušati da uradi uz pomoć uredbe koju je donio 2020. poznate kao "Raspored F", koja mu omogućava da premjesti na druga radna mjesta veliki broj radnika. Fokus će mu, kako je najavio, biti na "korumpiranim birokratama u sistemu pravosuđa, nacionalnoj bezbjednosti i obavještajnim službama".

Pretpostavlja se da bi mete mogle da budu zaposleni u FBI-u i pravosuđu koji su uključeni u krivične postupke protiv Trumpa.

Također želi da se obračuna sa oninma koji novinarima dostavljaju informacije. Najavio je i da će zaposleni u državoj upravi morati da prolaze novu obuku.

Granica SAD i Meksika

Trump je obećao da će ako dođe na vlast "momentalno zaustaviti invaziju na južnoj granici SAD" i okončati ilegalnu imigraciju.

Dio tog plana je, kako kaže, najmasovnija deportacija u američkoj historiji, usmjerena na ilegalne imigrante - posebno na one koji imaju "simpatije prema džihadu". Najavio je i da će ukinuti studentske vize onima koji imaju anti-američke i anti-semitske stavove.

U pokušaju da obezbijedi granicu SAD i Meksika, Trump kaže da će tamo rasporediti desetine hiljada vojnika koji su trenutno u inostranstvu, kao i da će neke federalne agente - poput onih iz Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) i FBI-a, prebaciti u graničnu službu. Obećava i još zida na granici.

Bivši predsjednik želi da ponovo uvede zabranu ulaska muslimanima iz sedam zemalja u SAD, koja je već bila na snazi kad je bio na vlasti. Poslije napada Hamasa na Izrael, obećao je da će uvesti "ideološku provjeru" za imigrante. Cilj mu je da se zabrane "opasni luđaci, hejteri, rasisti i manijaci" i oni koji su "naklonjeni radikalnim islamističkim teroristima i ekstremistima".

Trump kaže da će ukinuti praksu dobijanja američkog državljanstva po rođenju za one koji su u SAD ileaglno. Odnosno, da bi dijete dobilo državljanstvo po rođenju, barem jedan roditelj mora biti državljanin ili da bude u SAD po legalnoj osnovi.

Trgovina

Ako dođe na vlast, Trump obećava da će uvesti tarife od 10 odsto na skoro svu uvoznu robu, a trgovci će plaćati veće kazne ako budu kršili postojeće propise.

Apelovaće na Kongres da usvoji "Trumpov akt o recipročnoj trgovini" čime se predsjedniku daju ovlaštenja da uvede tarife onim zemljama koje su Americi to uvele.

Veliki dio agende fokusiran je na Kinu.

Trump je predložio četvorogodišnji plan za potpuno ukiranje kineske uvozne robe, uključujući osnovne namirnice, elektroniku, lijekove i čelik. Želi da kineskim kompanijama zabrani da u SAD posjeduju važnu infrastrukturu u sektorima energetike, tehnologije, poljoprivrede. Tvrdi da će natjerati kineske vlastnike da prodaju imovinu koja "dovodi u opasnost nacionalnu bezbjednost SAD".

Spoljna politika

Trump najavljue da će i pre inauguracije okončati rat Rusije i Ukrajine. To podrazumijeva i zaustavljanje "neprekidnog slanja američog blaga Ukrajini". Trump kaže da će od evropskih zemalja tražiti da Americi nadoknade troškove dopunjavanja potrošenih zaliha.

Nije precizirao da li će insistirati da se Rusija povuče iz Ukrajine, sa teritorija koje je okupirala.

Kaže da će stajati uz Izrael koji je u ratu sa Hamasom i da će podržati pokušaje Izraela da "uništi" militante. Trump najavljuje da će ponovo "fundamentalno preispitati" svrhu i misiju NATO-a.

Prava transrodnih osoba

Trump je izjavio da će od Kongresa tražiti da usvoji zakon prema kojem postoje "samo dva pola" data na rođenju.

Bolnice koje rade hormonske terapije i operacije promene pola više neće dobijati sredstva iz federalnog budžeta, jer neće ispunjavati federalne standarde o zaštiti zdravlja i bezbjednosti.

Tražiće od Kongresa da zabrani hormonske ili hiruške intervencije za transrodne maloljetnike. Ljekari obično vode maloljetnike kroz terapiju prije medicinske intervencije i hormonske terapije su mnogo češće nego operacije. U SAD su dostupne više od decenije i odobravaju ih sve velike zdravstvene organizacije - poput Američkog medicinskog udruženja.

Energetika

Trumpov cilj je da SAD imaju najjeftiniju struju od svih zemalja na svetu, uključujući i Kinu.

Kaže da bi podržao bušenje nafte na javnom zemljištu i da bi ponudio poreske olakšice proizvođačima gasa, uglja i nafte. Time bi poništio politiku Bidenove administracije da se podstiče upotreba električnih automobila i propišu nove granice zagađenja - koje bi zahtijevale da do 2030. godine najmanje 54 odsto vozila u SAD budu električna.

Trump ponavlja da će istupiti iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama i da će ukinuti propise Bidenove administracije koji se odnose na sijalice, šporete na gas, mašine za pranje sudova i određeni tip tuševa.

Obrazovanje

Bivši predsjednik je obećao da će zatvoriti Sekretarijat za obrazovanje, ali i dalje želi da ima uticaj na lokalne školske distrikte i koledže.

Predlaže da se iz federalnog budžeta daje novac onim državama i školskim distriktima koji ukinu postojeću zaštitu od otpuštanja za nastavnike, usvoje princip nagrađivanja nastavnika po zasluzi i odobre direktan izbor direktora škola od strane roditelja.

Trump kaže da bi ukinuo finansiranje školama koje traže obaveznu vakcinaciju i nošenje maski, kao i da bi promovisao molitve u javnim školama. Borio bi se za takozvano "patriotsko obrazovanje" - da se djeca uče da "vole svoju zemlju, a ne da je mrze, kao što to uče sada".

Da bi dodatno zaštitio učenike, najavljuje da će podržati one školske okruge koji dozvole nastavnicima da nose oružje. Obezbijedio bi novac iz budžeta za škole koje bi unajmile veterane, policajce u penziji i druge obučene za rukovanje vatrenim oružjem da rade kao školski čuvari.

Beskućnici

Bivši predsjednik želi da ukloni beskućnike sa ulica tako što će sagraditi šatorska naselja na otvorenim i jeftinim parcelama. Kaže da će raditi sa državama da ukinu "urbano kampovanje", te da oni koji to budu radili mogu da završe u zatvoru ili u nekoj zdravstvenoj ustanovi.

Trump želi da ponovo aktuelizuje velike mentalne bolnice koje će primati one sa "ozbiljnim mentalnim oboljenjima" ili "opasno poremećene".

Javna bezbjednost

Jedno od obećanja je i da će poslati Nacionalnu gardu u gradove koji se bore sa nasiljem, poput Chicaga.

Trump najavljuje da će od policijskih stanica koje dobijaju novac od Sekretarijata za pravosuđe tražiti da koriste kontroverzne policijske metode poput zaustavljanja i pretresa. Smatra da lokalna policija treba da ima ovlaštenja da puca u osumnjičene za krađu u prodavnicama.

"Jednostavno je, ako kradete u prodavnici, treba da očekujete da neko puca u vas dok izlazite", nedavno je izjavio Trump.

Pozvao je na smrtnu kaznu za trgovce drogom i krijumčare žena i ljudi.

XS
SM
MD
LG