Linkovi

Republikanci u Senatu pripremaju se za predizborni sprint imenovanja sudije Vrhovnog suda


In this Oct. 5, 2020, photo the Supreme Court in Washington.
In this Oct. 5, 2020, photo the Supreme Court in Washington.

Republikanci u Senatu SAD započinju u ponedjeljak predizborni sprint kako bi potvrdili postavljenje Amy Coney Barrett u Vrhovni sud SAD, usred zabrinutosti da bi infekcija koronavirusa u njihovim redovima mogla da ugrozi finalno glasanje o njenoj nominaciji.

Lider većine u Senatu, Mitch McConnell​, ima uzak prostor za grešku kako bi obezbjedio potvrđivanje sudije koju je nominovao predsjednik Donald Trump prije izbornog dana, 3. novembra.

Dvije republikanke u Senatu - senatorke Susan Collins i Lisa Murkowski ​ - rekle su da neće glasati za kandidatkinju za Vrhovni sud u trenutku kada su izbori tako blizu. Za McConnella, to znači da drugi republikanci, njih 51, moraju ostati zdravi dovoljno da bi glasali i potvrdili nominaciju Barrettove prije izbornog dana.

Supreme Court nominee Judge Amy Coney Barrett listens during a meeting on Capitol Hill, Oct. 1, 2020.
Supreme Court nominee Judge Amy Coney Barrett listens during a meeting on Capitol Hill, Oct. 1, 2020.

Dvojica republikanskih senatora pozitivna na COVID-19 u Odboru Senata za pravosuđe - Mike Lee i Thom Tillis​ - rekli su da će se vratiti na posao u Washington prije nego što završe 14-odnevni karantin zbog zaraze koronavirusom.

Republikanski senator Ron Johnson, koji je takođe prošle nedjelje bio pozitivan na virus, obećao je da će se vratiti da glasa u Senatu o Barrettovoj, ako je potrebno u "odijelu za hodanje po Mjesecu".

Demokrate u Kongresu oštro su kritikovale ubrzani proces potvrde, napominjući da će, kada Komitet Senata za pravosuđe započne saslušanja sljedećeg ponedjeljka, preostati samo 23 dana do dana izbora i da, širom Sjedinjenih Država, mnogi glasači već učestvuju u prijevremenom glasanju.

"Mi smo bukvalno u izborima. Glasalo je preko četiri miliona ljudi. Ljudi su trenutno u procesu glasanja", rekla je kandidatkinja za potpredsjednicu ispred Demokratske stranke senatorka Kamala Harris tokom svoje debate sa potpredsjednikom Mikeom Penceom kasno u srijedu.

US Vice presidential debate 2020: Mike Pence v Kamala Harris
US Vice presidential debate 2020: Mike Pence v Kamala Harris

Harris je takođe članica senatskog pravosudnog odbora.

"Neka američki narod popuni to mjesto u Bijeloj kući, a onda ćemo popuniti to mjesto u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država", rekla je Harris.

Barrett, ukoliko bude potvrđena u Senatu, popuniće mjesto upražnjeno smrću sudije Ruth Bader Ginsburg prošlog mjeseca.

Ako se raspored predsjedavajućeg senatskog Odbora za pravosuđe, Lindsey Grahama, bude odvijao prema planu, odbor bi mogao da odobri nominaciju Barrettove do 22. oktobra, postavljajući mogućnost glasanja u punom sastavu već u nedelju 26. oktobra.

McConnell je prošle nedjelje najavio promjenu rasporeda rada Senata kako bi se suzbile infekcije koronavirusom na Capitol Hillu, ali je rekao da će saslušanja za potvrdu slediti format koji kombinuje lično prisustvo i video konferencije.

"U svim našim odborima imali smo 150 'hibridnih' saslušanja od početka pandemije. Senat je ovaj format koristio ne manje od 150 puta. Nastavili smo da obavljamo svoje ustavne dužnosti, istovremeno štiteći zdravlje i sigurnost tokom pandemije", rekao je on ove nedjelje.

Senate Majority Leader Mitch McConnell
Senate Majority Leader Mitch McConnell

Fokus na vjeri

Uprkos svojim primjedbama na ubrzani proces nominacije, neki senatski pravosudni demokrati održali su telefonske razgovore sa Barrettovom.

"Tokom ovih poziva, sudija je naglasila važnost sudske nezavisnosti i govorila o svojoj pravosudnoj filozofiji i porodici", izjavio je portparol Bijele kuće Judd Deere​.

Ali nakon tih rasprava, demokratski senator i član Odbora za pravosuđe, Chris Coons​, rekao je za MSNBC: "Sve sam više uvjeren da je ona čak i konzervativnija od sudije (Antonija) Scalija za koga je radila u Vrhovnom sudu i da je pokazala spremnost da preokrene davno utvrđeni presedan".

Očekuje se da će Barrettova pobožnost i katolička vjera biti i tačka spora tokom saslušanja sljedeće nedelje.

Tokom saslušanja Barrettove senatskom Odboru za pravosuđe 2017. godine, tokom potvrde imenovanja za poziciju saveznog sudije, ugledna senatorka Dianne Feinstein je rekla: "Dogma glasno živi u vama".

Republikanci u Kongresu insistirali su na tome da će Barrett odvojiti svoje lične stavove od svojih sudskih mišljenja i optužili demokrate za kršenje suštinske američke vruhednosti vjerske slobode.

"Svaki sudija Vrhovnog suda u istoriji posjedovao je lične stavove. Sudije imaju posao koji rade i zaklinju se da će ga raditi nepristrano. Definicija je diskriminacije tvrditi da baš vjera sudiju Barret čini jedinstveno nekvalifikovanom za ovo imenovanje", rekao je McConnell u srijedu.

XS
SM
MD
LG