Linkovi

Republikanci na korak od osvajanja tijesne većine u Predstavničkom domu


Capitol Hill
Capitol Hill

Republikanci su u utorak bili na korak od osvajanja kontrole nad Predstavničkim domom u sljedećem sazivu Kongresa koji stupa na dužnost u januaru.

Prema projekciji agencije AP, republikanci su već osvojili 217 od neophodnih 218 mjesta, a demokrate 205, u donjem domu Kongresa koji broji 435 članova. Još se broje glasovi u 13 izbornih trka, uglavnom u Kaliforniji, a u nekima od njih vode republikanski kandidati zbog čega se očekuje da republikanci osvoje većinu.

To je priznao i demokratski predsjednik Joe Biden, govoreći novinarima na konferenciji za novinare G-20 u Indoneziji: "Mislim da ćemo se veoma približiti u Predstavničkom domu. Mislim da će biti veoma blizu, ali ne mislim da ćemo uspjeti."

Republikanska većina u Predstavničkom domu će vjerovatno dati Bidenovim protivnicima preduslov za pokretanje istrage o, kako smatraju, pogrešnim koracima administracije tokom njegove prve dvije godine u Bijeloj kući, kao što je prošlogodišnje haotično povlačenje američkih trupa iz Afganistana i tekući priliv hiljada migranata preko granice SAD sa Meksikom.

Većina u Predstavničkom domu, iako je mnogo uža nego što su partijski zvaničnici predvidjeli prije prošlonedjeljnog glasanja, takođe bi omogućila republikancima da se pridruže pregovorima sa demokratama u Senatu i Bijelom kućom o ključnim alokacijama vladine potrošnje, politici klimatskih promjena, kontinuiranoj pomoći Ukrajini u njenom rat sa Rusijom, kao i o drugim značajnim pitanjima.

Demokrate su zadržale tijesnu kontrolu nad Senatom proteklog vikenda, pošto su osvojile svoje 50. mjesto u gornjem domu od 100 članova, omogućavajući potpredsjednici Kamali Harris, kao predsjedavajućoj komorom, da povremeno glasa za demokratsku agendu protiv ujedinjene republikanske opozicije o kontroverznim zakonima.

Demokrate trenutno imaju prednost od 50:49, a demokratski senator Raphael Warnock se suočava sa drugim krugom izbora u Georgiji 6. decembra protiv republikanskog protivnika, bivše koledž i profesionalne fudbalske zvijezde Herschela Walkera, kako bi se odlučilo o preostalom takmičenju.

Većina američkih političkih analitičara predviđa da bi, kada se prebroje preostali glasovi u nezvanim trkama u Predstavničkom domu, republikanci mogli da osvoje veoma tijesnu većinu, možda sa 219 do 222 mjesta, što je znatno ispod predizbornih predviđanja republikanskih lidera koji su očekivali čak većinu od 30 poslanika.

"Premašili smo šanse", rekao je Biden novinarima u Kambodži, gdje je prisustvovao samitu azijskih zemalja prije nego što je otišao na Bali, u Indoneziji, na samit 20 najvećih svjetskih ekonomija. "Osjećam se dobro i radujem se zbog narednih par godina."

Prije izbora od prošlog utorka, američki politički anketari i analitičari uveliko su predviđali široki "crveni talas" pobjeda republikanaca u Predstavničkom domu, kao i moguće preuzimanje Senata.

Arhiv - Lider većine u Senatu Chuck Schumer, demokata iz New Yorka, govori tokom konferencije za štampu u New Yorku, 13. ovembra 2022.
Arhiv - Lider većine u Senatu Chuck Schumer, demokata iz New Yorka, govori tokom konferencije za štampu u New Yorku, 13. ovembra 2022.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer iz New Yorka, uz uvjerenje da će ostati lider većine u komori, nazvao je rezultate "opravdavanjem" demokrata i njihove agende.

On je rekao da su republikanci odbili glasače ekstremizmom i "negativnošću", uključujući pogrešno insistiranje nekih kandidata da su izbori 2020. pokradeni od tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

"Amerika je pokazala da vjerujemo u našu demokratiju", rekao je Schumer novinarima.

Neki republikanci ciljaju na Trumpa zbog njegove podrške kandidatima, od kojih su mnogi izgubili, što se uglavnom zasnivalo na tome da li se slažu sa njegovom tvrdnjom da je prevaren za još jedan četvorogodišnji mandat na izborima 2020.

Neki republikanci sada su primijetili da je Trump, kao najveće ime u republikanskoj politici, predvodio velike gubitke u kongresnim takmičenjima 2018. na polovini svog predsjedničkog mandata, svoj sopstveni gubitak u pokušaju reizbora 2020. i sada 2022. rezultate manje od uspješnih.

Bez obzira na to, čak i dok se prošlonedjeljno prebrojavanje glasova nastavlja, Trump je signalizirao da planira da u utorak objavi svoju predsjedničku kandidaturu za 2024.

Trump se suočava sa federalnim i državnim krivičnim istragama zbog svoje uloge u pokušaju da preokrene gubitak iz 2020. godine, da li je podstakao nerede svojih pristalica 6. januara 2021. u američkom Capitolu i da li je sa sobom nezakonito ponio visoko poverljiva dokumenta nacionalne bezbednosti u svoju vilu na obali okeana na Floridi kada je napustio funkciju prije 22 mjeseca.

Protiv 45. predsjednika SAD nije podignuta krivična prijava.

XS
SM
MD
LG