Linkovi

Pred Kongresom pitanja o liderstvu, ali i velika lista obaveza


Kevin McCarthy i Mitch McConnell, lideri republikanaca u Kongresu, te Nancy Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma. (AP)
Kevin McCarthy i Mitch McConnell, lideri republikanaca u Kongresu, te Nancy Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma. (AP)

Nepunu sedmicu dana nakon izbora na sredini predsjedničkog mandata, Kongres se nalazi u nestabilnoj fazi. Još nije jasno koja će stranka imati kontrolu nad Predstavničkim domom, a samim tim se ne zna ni ko će biti na njegovom čelu.

Prije nego u januaru počnu mandati novim članovima, aktuelni predstavnici će morati glasati o temama od velike važnosti – istopolnim brakovima, Ukrajini i finansiranju rada vlade.

Novoizabrani članovi Kongresa stigli su u ponedjeljak na orijentaciju, usljed velikih izbornih razočarenja za republikance, što je najava burnih unutarstranačkih izbora za njihovog lidera u Predstavničkom domu, Kevina McCarthyja, te lidera u Senatu Mitcha McConnella. Republikanci su pretrpjeli jedan od najrazočaravajućih ishoda izbora između predsjedničkih, imajući u vidu da se brojna predviđanja o snažnom „crvenom talasu” – preuzimanju velikog broja kongresnih mjesta od demokrata – nisu obistinila.

Postižući bolji rezultat od očekivanog, demokrate su zadržale tijesnu kontrolu nad Senatom i teoretski još mogu ostati većina u Predstavničom domu. Ali i oni se suočavaju sa previranjima u vođstvu jer republikanci su ipak blizu kontrole nad tim domom Kongresa, što bi ugrozilo poziciju predsjedavajuće, Nancy Pelosi.

„Postoje razne vrste načina da se vrši uticaj”, rekla je Pelosi u nedjelju, izbjegavajući pitanja o svojoj budućnosti ako demokrate izgube kontrolu nad Predstavničkim domom.„Pozicija predsjedavajuće ima nevjerojatnu moć, ali ja ću uvijek imati uticaj.”

Ko će biti kongresni lideri stranaka?

U postizbornom periodu, Capitol Hill je drugačije mjesto, posebno imajući u vidu nerede od 6. januara 2021. godine. Republikanska stranka je podijeljena u smislu odnosa prema bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, a demokrate razmišljaju o generacijskim promjenama pošto je većina lidera u poodmaklom životnom dobu. Predsjednik Joe Biden ima još samo nekoliko sedmica garantovane demokratske kontrole u Washingtonu da ostvari svoje ciljeve.

Capitol Hill
Capitol Hill

Mnogo odluka biće donošeno iza zatvorenih vrata, na privatnim sastancima.

U tom kontekstu, McCarthy je pokušao ublažiti nezadovoljstvo tražeći podršku od svojih kolega iz Republikanske stranke uoči izbora za vodstvo republikanaca u utorak. Ako republikanci budu većina u Predstavničkom domu, on pretenduje da od Pelosi preuzme mjesto predsjedavajućeg.

„Biću onaj koji sluša, onoliko koliko i onaj koji govori, nastojeći izgraditi konsenzus odozdo prema gore, umjesto da zapovijedam dnevnim redom odozgo prema dole”, napisao je on u pismu svojim kolegama iz Republikanske stranke.

Ali McCarthy u trku za predsjedavajućeg ulazi kao oslabljeni vođa, suočen s gubicima svoje stranke i zahtjevima nemirnog desnog krila, predvođenog ultrakonzervativnim „Klubom za slobodu” i vezama članova tog kluba sa Trumpom. Bivši predsjednik podržava McCarthyja u kandidaturi za tu poziciju, ali predstavnici „Kluba slobode” traže odlaganje izbora.

„Sigurno ne mislim da bismo trebali imati izbore prije nego što prebrojimo sve glasove i znamo koliko nas je”, rekao je član „Kluba Slobode” i predstavnik Texsasa u Kongresu, Chip Roy.

Među novoizabranim predstavnicima, republikanac Corry Mills, vojni veteran koji predstavlja Floridu, pitao je: „Imate aktuelne trke u kojima pobjednici još nisu proglašeni i želite izaći i glasati za vođstvo?”

Mike Lawrel, koji je u New Yorku zadao zapanjujući poraz Seanu Patricku Maloneyju, predsjedavajućem Izbornog odbora demokrata, kaže da McCarthy ima njegovu punu podršku.

Sva ova pometnja na Capitol Hillu događa se u trenutku kada se očekuje da će Trump u utorak objaviti svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine. Republikanska stranka je razapeta između onih koji su ostali lojalni bivšem predsjedniku i onih koji ga krive za gubitke na upravo okončanim izborima, te preferiraju da produže dalje od njegovog brenda „Učinimo Ameriku ponovo sjajnom”. Neki zakonodavci otkazali su prisustvo u njegovom klubu Mar-A-Lago povodom potencijalne objave, zbog vlastitih obaveza na Capitol Hillu.

„Republikanska stranka ima izbor”, rekao je u nedjelju vođa demokratske većine u Senatu, Chuck Schumer. „Kažem republikanskim senatorima i vođi McConnellu - voljni smo raditi s vama kako bismo obavili stvari za američki narod.”

Prioriteti: od budžeta do istopolnih brakova

Finansiranje neometanog nastavka rada vlade nakon roka od 16. decembra, pomoć Ukrajini i dvostranački prijedlog zakona koji bi zaštitio istopolne brakove od potencijalnog osporavanja na Vrhovnom sudu u državama u kojima su oni legalni, glavni su prioriteti do kraja godine.

Ali McConnell se suočava sa vlastitim unutarstranačkim previranjima uoči zatvorene trke za rukovodstvo u srijedu, koju njegova desna struja takođe želi odgoditi dok razmatraju šta je pošlo po zlu na upravo okončanim izborima, te pred drugi kruz izbora za Senat u Georgiji 6. decembra.

„Moramo imati ozbiljne diskusije”, stoji u nacrtu pisma čiji je autor senator Ron Johnson iz Wisconsina, kojeg je potpisalo još nekoliko senatora republikanaca.

Senator Josh Hawley iz Misourija bio je i otvoreniji na Twitteru: “Stara stranka je mrtva. Vrijeme je da je sahranimo. Izgradimo nešto novo.”

Demokrate su odložile unutarstranačke izbore do nakon Dana zahvalnosti, a Pelosi je najavila da će do tada odlučiti hoće li nastojati ostati na liderskoj poziciji.

Mlađa generacija demokrata nestrpljiva je da preuzme upravljanje, nakon što Pelosi, te Steny Hoyer iz Marylanda i Jim Clyburn iz Južne Karoline odluče hoće li ostati ili otići.

Demokrate će posljednjih nekoliko sedmica u godini, dok garantovano imaju većinu u oba doma Kongresa, pokušati iskoristiti za legislativni sprint.

Kongres je u septembru usvojio privremeno finansiranje rada vlade, koje važi do 16. decembra.
Kongres je u septembru usvojio privremeno finansiranje rada vlade, koje važi do 16. decembra.

Prvi prioritet je usvajanje budžeta za narednu godinu – u protivnom može doći do zatvaranja rada vlade. Konzervativci jedva čekaju da iskoriste decembarski rok o tome kako bi od McCarthyja počeli izvlačiti svoje političke prioritete, posebno u kontekstu njihovih obećanja da će smanjiti potrošnju i odbiti povećati granicu državnog duga.

Kongres na odlasku takođe ubrzano radi kako bi osigurao još jedan krug finansiranja pomoći Ukrajini za borbu protiv Rusije. McCarthy je već signalizirao da će republikanci odbiti dati „blanko ček” za troškove u inostranstvu.

Jedan od glavnih prioriteta Bidena i njegove stranke nakon 6. januara 2021. je pokušaj unapređenja Zakona o prebrojavanju izbornih glasova, koji je zapravo ažuriranje postojećeg zakona iz 19. vijeka. Također, razmatraju se i zakoni o mladim imigrantima, poznatim kao „Sanjari”.

Na redu je i zakon, koji je već usvojen u Predstavničkom domu i ima podršku članova obje stranke, a koji bi zahtijevao priznavanje istospolnih i međurasnih brakova u državama u kojima su oni legalni. Postoji zabrinutost da bi, nakon zaštite abortusa, Vrhovni sud mogao poništiti i zaštitu tih prava. Najavljeno je da će Senat o ovom zakonu glasati do kraja godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG