Linkovi

Republikanci izglasali da se sekretar za pravosuđe optuži za opstrukciju Kongresa jer ne dostavlja Bidenove snimke


Sekretar za pravosuđe Merrick Garland
Sekretar za pravosuđe Merrick Garland

Republikanska većina u Predstavničkom domu Kongresa formalno je u srijedu izglasala da se sekretar za pravosuđe SAD Merrick Garland optuži za opstrukciju rada Kongresa, jer odbija da preda audio snimke sa intervjua specijalnog tužioca sa predsjednikom Joeom Bidenom.

Mjera je usvojena sa 216 glasova za i 207 protiv, po partijskim linijama - a samo jedan republikanac je glasao protiv, zajedno sa demokratama.

Sekretarijat za pravosuđe je već predao transkripte intervjua koje je specijalni tužilac Robert Hur vodio sa predsjednikom SAD, i koji su izazvali političku oluju zbog Hurovih komentara da je Biden "dobronamjeran, stariji čovjek sa slabim pamćenjem".

Bijela kuća je saopštila da objavljivanje snimaka spada pod diskreciono pravo predsjednika, a ovo glasanje u Predstavničkom domu staviće Sekretarijat za pravosuđe u čudnu poziciju - jer treba da odluči da li da krivično goni svog šefa.

Garland je u saopštenju naveo da je "duboko razočaran što je Predstavnički dom kongresno ovlaštenje pretvorio u stranačko oružje".

"Današnje glasanje ignoriše podjelu vlasti, potrebu da Sekretarijat za pravosuđe zaštiti svoje istrage i veliku količinu informacija koje su kongresni odbori već prikupili", naveo je Garland.

Garland je inače treći sekretar za pravosuđe koji je optužen za opstrukciju rada Kongresa. Prije njega su u toj poziciji bili Obamin sekretar za pravosuđe Eric Holder, i Trumpov William Barr. Sekretarijat za pravosuđe nije procesuirao optužbe ni u jednom od ova dva slučaja.

"Transkripti nisu dovoljan dokaz o stanju predsjednikove memorije", rekao je predsjedavajući Odbora za pravosuđe, republikanac Jim Jordan.

Demokratski član tog odbora Jerrold Nadler kaže da republikanci prate sve "desničarske teorije zavjere, uzalud se nadajući da će naći neki dokaz o kršenju zakona".

Hur je istraživao da li je Biden nepropisno rukovao povjerljivim dokumentima dok je bio potpredsjednik. On je odbacio prijedlog da krivično goni predsjednika zato što je sarađivao u istrazi i sam predao dokumenta, ali i zato što bi porota bila sažaljiva prema njemu.

Za razliku od Bidena, Donald Trump je krivično gonjen zbog nepropisnog rukovanja dokumentima.

Demokrate u Kongesu kažu da republikanci žele Bidenov snimak kako bi ga stavili u Trumpove političke reklame. Garland je optužvao kongresne republikance da podrivaju integritet Sekretarijata za pravosuđe i plasiraju lažne priče koje mogu da ugroze zaposlene.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG