Linkovi

„Sve je u redu s mojim pamćenjem”, gnjevna Bidenova reakcija na izvještaj specijalnog istražitelja


Predsjednik Joe Biden na press konferenciji u Bijeloj Kući, 8. februara 2024.
Predsjednik Joe Biden na press konferenciji u Bijeloj Kući, 8. februara 2024.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je zadovoljan zbog toga što je specijalni tužilac Robert Hur donio zaključak da protiv njega ne treba podnositi optužnicu u slučaju neadekvatnog rukovanja povjerljivim dokumentima – kada je 2017. napustio položaj potpredsjednika Sjedinjenih Država.

„Specijalni tužilac saopštio je da sam u potpunosti sarađivao. Nisam blokirao istragu, niti tražio odlaganja”, rekao je američki predsjednik u vanrednom obraćanju povodom objavljivanja zaključaka istrage.

„Tvrdnje da sam namjerno zadržao poverljiva dokumenta su pogrešne. Nisam prekršio zakon i za mene je ovaj slučaj zaključen”, rekao je Biden.

Kao primjer saradnje sa istragom Biden je naveo petosatni intervju raspoređenog u dva dana tokom oktobra – u momentu sukoba Izraela i ekstremista Hamasa.

Tokom obraćanja Biden je kritikovao navode specijalnog tužioca Hura da se američki predsjednik ne sjeća kada je njegov sin Beau preminuo – pominjući njegove probleme u pamćenju.

„Kako se usudio da učini tako nešto? Kada mi je postavljeno to pitanje u sebi sam pomislio da ih se ne tiče tako nešto”, rekao je Biden.

„Sve je u redu s mojim pamćenjem”, gnjevno je komentirao.

Hur: Biden se predstavio kao stariji čovjek sa lošim pamćenjem

Izvještaj bi mogao biti izvor nelagode za predsjednika Bidena koji, u dobi od 81 godine, pokušava uvjeriti birače da nije prestar za još jedan četverogodišnji mandat. U izvještaju je, naime, opisan kao starija osoba sa slabim pamćenjem.

Tužilac Robert Hur rekao je da je odlučio da ne podiže optužnicu zato što je Biden sarađivao u istrazi i zato što bi vjerovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja.

„Razmatrali smo i to da bi se, na suđenju, gospodin Biden poroti vjerovatno predstavio - kao što je to bio slučaj kad smo mi razgovarali sa njim - kao simpatični, dobronamjerni stariji čovjek sa lošim pamćenjem”, napisao je Hur.

Njegov zaključak osiguraće da Biden, za razliku od svog očekivanog rivala na izborima u novembru Donalda Trumpa, nije u opasnosti da završi u zatvoru zbog pogrešnog rukovanja osjetljivim vladinim dokumentima.

Međutim, mogao bi da izazove dodatne probleme za 81-godišnjeg Bidena koji pokušava da ubijedi birače da nije previše star da služi još jedan četvorogodišnji mandat.

Hur je napisao da je Bidenovo pamćenje bilo "značajno ograničeno" kad je s njim razgovarao tužilački tim.

Bidenov advokat branio je predsjednikovo rukovanje dokumentima.

„Kao što se navodi u izvještaju specijalnog tužioca, predsjednik je u potpunosti sarađivao od prvog dana. Njegov tim je odmah prijavio pronađena povjerljiva dokumenta da bi osigurao da su odmah vraćena vladi zato što predsjednik zna gdje im je mjesto”, naveo je u saopštenju Bidenov pravni savjetnik Richard Sauber.

Također je naveo da nije saglasan sa „netačnim i neadekvatnim komentarima u izvještaju specijalnog tužioca”.

„Uprkos tome, najvažnije odluka koju je specijalni tužilac donio - da nije potrebna optužnica - je čvrsto zasnovanja na činjenicama i dokazima”, naveo je Sauber.

Grupa povezana sa Trumpovom kampanjom odmah je iskoristila Hurove komentare o Bidenovom pamćenju.

„Ako ste previše senilni za suđenje, onda ste i previše senilni da budete predsjednik. Joe Biden nije sposoban da vodi ovu naciju”, naveo je Alex Pfeiffer, direktor za komunikacije organizacije „Učiniti Ameriku ponovo velikom”.

Predsjednik Biden uzeo je povjerljiva dokumenta o američkom ratu u Afganstanu i drugim bezbjednosnim pitanjima kada je 2017. godine napustio položaj potpredsjednika Sjedinjenih Država, navodi se u izvještaju.

Među dokumentima je bio ručno ispisani dopis tadašnjem predsjedniku Baracku Obami 2009. godine u kojem se protivio povećanju broja američkih vojnika u Afganistanu, kao i bilješke povezane sa obavještajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj bezbjednosti, utvrđeno je tokom istrage.

Biden je rekao piscu koji je radio na njegovim memoarima u februaru 2017. godine, tokom razgovora u kući koju je iznajmljivao u Virginiji, da je „upravo pronašao sva povjerljiva dokumenta na donjem spratu”, navodi se u izvještaju.

Hur je napisao da Bidenovi potezi „predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbjednost imajući u vidu mogućnost da veoma osjetljive informacije budu izgubljene ili da ih iskoriste američki protivnici”.

Dodao je međutim da su dokumenta možda prebačena u Bidenovu kuću dok je on još bio potpredsjednika, kada je imao ovlaštenja da ih posjeduje.

Hur je rekao da Biden ne bi bio optužen ni ako ne bi postojala dugogodišnja praksa Sekretarijata za pravosuđe da ne podiže optužnice protiv aktuelnih predsjednika.

Članovi Bidenovog pravnog tima su povjerljiva dokumenta pronašli u kancelariji njegove nevladine organizacije u Washingtonu, kao i u kući u Wilmongtonu, u Delawareu.

Sličnosti i razlike između Bidenovog i Trumpovog slučaja

Bidenov vjerovatni rival na izborima, bivši predsjednik Donald Trumpa, suočen je sa federalnom optužnicom od 40 tačaka zbog zadržavanja veoma povjerljivih dokumenata o nacionalnoj bezbjednosti na svom imanju na Floridi, nakon što je napustio položaj 2021. godine.
Trump je između ostalog optužen i za opstruisanje napora vlade da preuzme dokumenta.

Između dva slučaja, iako su slična, postoje i značajne razlike.
Bijela kuća saopštila je da su Bidenovi advokati pronašli manji broj povjerljivih dokumenata koja su odmah vraćena.

Trump se opirao da to uradi dok tokom pretresa FBI-a 2022. godine nije otkriveno oko 100 povjerljivih dokumenata, što je dovelo do toga da bivši predsjednik i dva zaposlena u Mar-a-Lagu budu optuženi za opstruisanje pravde.

Hur, koji je bio na visokim funkcijama u Sekretarijatu za pravosuđe za vrijeme Trumpove administracije, u januaru prošle godine je imenovan da vodi istragu u Bidenovom slučaju.

Istražitelji u Hurovom timu su u oktobru razgovarali sa Bidenom, a Bijela kuća i njegov tim saopštili su da je predsjednik sarađivao u istrazi.

Prema dugogodišnjoj praksi Sekretarijata za pravosuđe, protiv Bidena ne može da bude podignuta federalna krivična optužnica dok je predsjednik.

Međutim, rezultati istrage bi mogli da predstavljaju politički problem za Bidena koji je ukazivao na to da je drugačiji od Trumpa kada je riječ o etičkim pitanjima i nacionalnoj bezbjednosti.
Hurov izvještaj i odluka da ne podigne optužnice protiv Bidena vjerovatno će podstaći optužbe Trumpa i njegovih republikanskih saveznika o dvostrukim standardima.

Protiv Trumpa je podignuta optužnica nakon što su tužioci naveli da je on mjesecima odbijao da preda kutije sa povjerljivim dokumentima koje je držao u Mar-a-Lagu i da je preduzeo korake da ih sakrije od američke vlade koja je zahtijevala da se spisi vrate.

Trump se izjasnio da nije kriv i tužioce optužio da su politički pristrasni. Suđenje je zakazano za maj, ali će vjerovatno biti odloženo.

Bidenovi advokati naveli su da su obavijestili Nacionalni arhiv nakon što su pronašli povjerljiva dokumenta u Pen Biden centru u Washingtonu, što je dovelo do sprovođenja federalne istrage.

Dodatna dokumenta pronađena su u garaži i biblioteci u Bidenovoj kući u Delawareu i predata Sekretarijatu za pravosuđe.
Biden je u to vrijeme bio kritikovan zato što na vrijeme nije obavijestio javnost o otkriću povjerljivih dokumenata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG