Linkovi

Biden se šali na račun Trumpovih godina, ali i svojih


Joe Biden
Joe Biden

Velika vijest ove sedmice, rekao je američki predsjednik Joe Biden tokom vikenda u Washingtonu, bila je da su dva kandidata izborila nominaciju svoje stranke za predsjednika. Ali jedan je bio prestar, previše mentalno nesposoban za taj posao, rekao je.

"Drugi sam ja", našalio se Biden.

Takve izjave protiv republikanca Donalda Trumpa stalno su dolazila od predsjednika na godišnjoj večeri Gridiron Cluba i Fondacije, dok je Biden odbijao stalne kritike da mu je pamćenje maglovito i da izgleda zbunjeno, umjesto toga naglašavajući trenutke kada je 77-godišnji Trump također pogriješio.

"Nemojte mu reći, on misli da se kandiduje protiv Baracka Obame, to je i rekao", rekao je Biden (81), koji se također našalio da ostaje budan daleko nakon vremena za spavanje.

To je bio prvi put da je Biden prisustvovao večeri tokom svog mandata, a dolazi u trenutku kada zahuktava revanš između Bidena i Trumpa. Godišnja bakanalija, sada u svojoj 139. godini, počinje od 1885. godine - godine kada je predsjednik Grover Cleveland odbio prisustvovati. Svaki predsjednik od tada je došao na barem jedan Gridiron.

Biden je, međutim, brzo skrenuo sumorne teme, ističući ono što vidi kao pravu prijetnju demokratiji ako se Trump - koji nastavlja lažno tvrditi da su izbori 2020. godine pokradeni - vrati u Bijelu kuću.

Govor je imao odjeke Bidenovih primjedbi iz kampanje, kritizirajući Trumpa, kao i što je preblag prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Živimo u trenutku bez presedana u demokratiji," rekao je on. "Trenutak bez presedana za historiju. Demokratija i sloboda su bukvalno napadnuti. Putin je u maršu Evropom. Moj prethodnik mu se klanja i kaže mu, 'radi šta god hoćeš'."

Biden je potom predstavio ukrajinsku ambasadorku Oksanu Markarovu i estonsku premijerku Kaju Kallas.

"Nećemo se klanjati. Oni se neće klanjati, ni ja se neću klanjati", rekao je on.

Biden je, po običaju, odjeven u odjeću s bijelom kravatom, doveo svoju kćer Ashley.

Večera ima reputaciju dvostranačkog veselja i bila je prepuna političara i ko je ko iz Washingtona, uključujući potpredsjednicu Kamalu Harris i njenog supruga Douga Emhoffa, najmanje osam drugih članova Kabineta, najmanje pet članova Kongresa, pet guvernera i najmanje pet ambasadora. Irski Taoiseach Leo Varadkar, koji je u gradu na Dan Svetog Patricka, također je prisustvovao.

Na večeri su također govorili Harris, guverner Michigana Gretchen Whitmer, demokrata, i guverner Jute Spencer Cox, republikanac.
Biden je zatvorio večeru govoreći o važnosti slobodne štampe.

Iako se možda ne slaže sa svime što mediji objavljuju, rekao je, shvata neophodnost novinarstva i rekao je da još uvijek radi na tome da kući vrati novinare Evana Gershkovicha i Austina Ticea, jednog u Rusiji, a drugog koji je nestao tokom izvještajnog putovanja u Siriji.

"Dobro novinarstvo drži ogledalo u društvu", rekao je.

Biden i Harris sjedili su za glavnim stolom zajedno s drugim zvaničnicima administracije i stranim liderima, plus predsjednik Gridirona Dan Balz iz Washington Posta. Za stolom su također sjedili Balzovi šefovi, izvršna urednica Posta Sally Buzbee i vlasnik novina Jeff Bezos.

Večera je održana u Grand Hyattu. Fotografije ili video snimci nisu bili dozvoljeni.

XS
SM
MD
LG