Linkovi

Republikanci zakazali prvi pretres u istrazi o opozivu Bidena za 28. septembar


Joe Biden
Joe Biden

Republikanci u Predstavničkom domu planiraju da naredne nedjelje održe prvi pretres u okviru istrage o opozivu predsjednika Joea Bidena zbog poslovanja članova njegove porodice.

U fokusu pretresa, zakazanog za 28. septembar, trebalo bi da budu "ustavna i pravna pitanja", u vezi sa navodima o Bidenovom učešću u poslovnim operacijama njegovog sina Huntera u stranim zemljama, naveo je portparol Odbora za nadzor vlade u Predstavničkom domu.

Republikanci - na čelu sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem - proteklih nedjelja su tvrdili da Bidenovi postupci iz perioda kada je bio potpredsjednik Sjedinjenih Država pokazuju "kulturu korupcije".

Odbor također planira da izda obavezujuće naloge da mu se dostave lični i poslovni bankovni računi Huntera Bidena i predsjednikovog brata Jamesa Bidena "već ove nedjelje".

Bijela kuća je inicijativu republikanaca u Predstavničkom domu usred predsjedničke kampanje opisala kao "ekstremno politikanstvo u svom najgorem izdanju".

"Republikanci u Predstavničkom domu su istraživali predsjednika devet mjeseci i nisu pronašli nijedan dokaz nekog krivičnog djela", izjavio je Ian Sams, portparol Bijele kuće.

McCarthy je prošle nedjelje najavio istragu o opozivu pošto je bio izložen sve većem pritisku desnog krila svoje stranke da preduzme poteze protiv Bidena ili rizikuje da bude smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg.

Hanter Bajden, sin predsednika Bajdena u Vilmingtonu, 21. avgusta 2023. (Foto: AP/Julio Cortez)
Hanter Bajden, sin predsednika Bajdena u Vilmingtonu, 21. avgusta 2023. (Foto: AP/Julio Cortez)

Kongresmen iz Kalifornije je pokrenuo istragu bez glasanja u Predstavničkom domu i još nije izvjesno da li ima dovoljnu podršku tijesne republikanske većine u tom tijelu da prijedlog bude usvojen.

Neki članovi Kongresa su kritikovali dokaze koji su iznijeti do sada navodeći da nisu na nivou koji postavlja američki Ustav za "visoke prestupe i krivična djela".

McCarthy trenutno nastoji da omogući usvajanje zakona neophodnog da bi se izbjeglo zatvaranje federalne vlade krajem mjeseca.

Proces opoziva, kojim Kongres može da smijeni predsjednika s vlasti, uspostavljen je Ustavom. Predstavnički dom može da usvoji formalne članove optužnice - prostom većinom. Senat tada održava "suđenje" i može da smijeni predsjednika dvotrećinskom većinom.

Demokrate imaju većinu u Senatu što znači da postoji izuzetno mala vjerovatnoća da će Biden biti opozovan i smijenjen.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG