Linkovi

Tužioci traže novu optužnicu protiv Huntera Bidena


Hunter Bajden, sin američkog predsjednika Joea Bidena. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Hunter Bajden, sin američkog predsjednika Joea Bidena. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Federalni tužioci planiraju da od velike porote zatraže da do kraja mjeseca podigne optužnicu protiv Huntera Bidena, sina američkog predsjednika Joea Bidena, prenijela je agencija AP pozivajući se na sudska dokumenta podnijeta u srijedu.

Još nije poznata priroda optužbi protiv predsjednikovog sina, ali su po svemu sudeći povezane sa posjedovanjem vatrenog oružja u vrijeme dok je bio zavisnik od droge. Također je pod federalnom istragom zbog poslovnih operacija.

Novoimenovani specijalni tužilac u slučaju koji se vodi protiv Huntera Bajdena, državni tužilac Delawarea David Weiss, u izvještaju podnesenom sudiji naveo je da traži podizanje optužnice prije 29. septembra.

Advokati odbrane tvrde da je i dalje na snazi sporazum koji Huntera štiti od krivičnog gonjenja po optužbi za posjedovanje oružja. To je bio dio sporazuma o priznanju krivice za manje poreske prijestupe, koji je osporen pred sudom u julu.

Hunter Biden je u junu bio optužen za dva manja krivična djela - da nije platio više od 100.000 dolara poreza na više od 1,5 miliona prihoda 2017. i 2018. godine. Očekivalo se da se izjasni da je kriv u julu, nakon što je postigao sporazum sa tužiocima koji su planirali da predlože dvogodišnju uslovnu kaznu.

Međutim, dogovor je propao nakon što je sutkinja Maryellen Noreika - koju je imenovao bivši predsjednik Donald Trump - izrazila sumnju u sporazum o priznanju krivice i uslove pod kojima je postignut, kao i u drugi dogovor koji bi mu omogućio da izbjegne krivično gonjenje u slučaju posjedovanja oružja.

Slučaj protiv Bidenovog sina postao je vruće političko pitanje. Republikanci u Kongresu pominju mogućnost Bidenovog opoziva zbog poslovnih dogovora njegovog sina, a Sekretarijat za pravosuđe optužuju da je Hunteru omogućio povoljan sporazum.

Sekretar za pravosuđe Merrick Garland demantovao je optužbe i imenovao specijalnog tužica za taj slučaj.

Ako bude suđeno Hunteru, to će biti dok Biden vodi kampanju za reizbor protiv Trumpa, protiv kojeg su podignute četiri krivične optužnice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG