Linkovi

Reporteri bez granica: U 2019. najmanje ubijenih novinara u proteklih 16 godina


A journalist takes cover in Akcakale near the Turkish border with Syria, Oct. 10, 2019, as a mortar lands nearby on the second day of Turkey's military operation against Kurdish forces.

Ove godine ubijeno je 49 novinara, a što je manje za 44 posto nego 2003. godine. Podaci dolaze iz godišnjeg izvještaja Reporteri bez granica.

Manje ubijenih novinara u 2019. godini rezultat je pada broja ubijenih novinara u ratnim zonama. U Jemenu, Afganistanu i Siriji u ovoj godini smrtno je stradalo 17 novinara. Podaci iz prošle godine pokazuju da su u te tri zemlje ubijena 34 novinara.

Ipak, broj ubijenih novinara i dalje je veliki u zemljama koje nisu ratne zone. Na primjer, u Meksiku je 2019. ubijeno deset novinara, isto kao i prošle godine. U ovoj godini, više novinara (59 posto) novinara je ubijeno u mirnim zemljama nego u ratnim zonama.

„Granica između ratnih zemalja i zemalja u miru je u procesu nestanka za novinare”, rekao je generalni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire. „Pozdravljamo nezapamćen pad broja novinara ubijenih u ratnim zonama, ali, istovremeno, sve više i više novinara se namjerno ubija u vezi sa svojim radom u demokratskim zemljama, što predstavlja pravi izazov za demokratije u kojima su novinari žive i rade.”

Reporteri bez granica navode da je zabrinjavajuće to što je broj privedenih novinara u porastu, za 12 posto više nego prošle godine. Trenutno je u zatvoru 389 novinara, a gotovo polovina ove brojke otpada na tri zemlje: Kina, Egipat i Saudijska Arabija.

XS
SM
MD
LG