Linkovi

Nekažnjavanje za ubistva novinara - i dalje pravilo u mnogim zemljama


Izgled sajta Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) na kome je prikazana karta svijeta sa elementima Indeksa o globalnom nekažnjavanju 2019. Na karti se vide tačke na kojima su novinari ubijani, a njihove ubice slobodne, 29. oktobra 2019.
Izgled sajta Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) na kome je prikazana karta svijeta sa elementima Indeksa o globalnom nekažnjavanju 2019. Na karti se vide tačke na kojima su novinari ubijani, a njihove ubice slobodne, 29. oktobra 2019.

Nekažnjavanje ubistava novinara i dalje je preovlađujuće pravilo u više od tuce zemalja u kojima postoji veliki problem sa kriminalom, u kojima se odvijaju konflikti i u kojima hara korupcija, upozorava se u novom izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Studija nazvana "Izvući se s ubistvom", koju na engleskom jeziku u cijelosti možete videti ovdje, objavljena je u utorak pred Međunarodni dan za okončavanje nekažnjivosti zločina protiv novinara, koji se obilježava 2. novembra.

U posljednjoj deceniji, 318 novinara ciljano je ubijeno zbog svog rada širom svijeta, otkriva izvještaj. Od tog broja, oko 243 izvršioca prošla su nekažnjeno.

"Besramna nekažnjivost šalje poruku potencijalnim ubicama novinara da se mogu izvući nakon zločina", rekla je Elana Bajzer, urednica i direktora CPJ-a.

"Takođe, novinarima se šalje zastrašujuća poruka koja ih može navesti da cenzurišu sopstvene izvještavanje uslijed brige za sopstvenu bezbjednost, što zauzvrat ostavlja javnost u mraku."

Na trinaest zemalja otpada više od tri četvrtine svih neriješenih ubistava novinara na globalnom nivou. Na listi je na vrhu Somalija, već petu godinu zaredom. Zemlja koja se bori protiv terorista Al Šababa ima 25 neriješenih ubistava novinara.

Spisak, otkako se vodi ova evidencija, ne obuhvata novinare ubijene u borbi ili tokom opasnih zadataka.

Sirija, Irak, Sudan i Filipini među prvih su pet zemalja u kojima zločini prolaze nekažnjeno.

"U većini slučajeva nedostaju istinske istrage", rekla je Bajzer. "Korupcija, slabe institucije i nedostatak političke volje faktori su koji stoje iza nekažnjivosti."

Autori studije izračunali su broj neriješenih novinarskih ubistava u obliku procenta stanovništva svake zemlje, kako bi odredili njen rang.

CPJ navodi smrtonosni napad iz zasjede na grupu od 58 ljudi u novembru 2009, u kojoj su bila i 32 novinara i medijska radnika u Ampatuanu, u Maguindanau, kao razlog za dugogodišnje pozicioniranje Filipina na drugom mjestu indeksa nekažnjivopsti.

U tom politički motivisanom masakru ubijen je naveći broj novinara u jednom incidentu na svijetu.

Od 197 osoba optuženih za brutalno ubistvo, prema informaciji filipinskog sajta Repler njih 97 ostalo je u pritvoru, devet je oslobođeno optužbe, a 80 njih je i dalje iza rešetaka.

Suđenje je završeno u julu, a Repler citira filipinskog sekretara za pravosuđe koji je u avgustu rekao da bi presuda mogla biti donijeta prije 23. novembra, kada pada 23. godišnjica ubistva.

U Meksiku, koji je sa pet ubijenih najsmrtonosnija zemlja za novinare u ovoj godini do sada, svake godine raste nekažnjivost, saopštava CPJ. Ta zemlja se stabilno nalazi na 7. mjestu indeksa.

U izvještaju se izražava zabrinutost zato što se u regionima koji su nekada smatrani sigurni za medije, sada bilježi nasilje protiv novinara. Ukazuje se na bombaški napad na automobil 2017. u kome je poginuo bloger na Malti i na ubistvo novinara u Slovačkoj 2018.

U oba slučaja niko nije osuđen.

Jedna od nekoliko svijetlih tačaka ovog izvještaja je Kolumbija, koja je u indeksu prošle godine bila na mjestu osam. Ove godine je jedina zemlja koja je ispala sa ove liste.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG