Linkovi

Generalni sekretar Evropske federacije novinara: Evropa nije više raj za novinare


Bosnian journalists hold up banners reading "Journalism is not a crime" and "Stop violence against journalists," in downtown Sarajevo to protest the beating of a journalist in Banja Luka, the main city in the Serb-run part of Bosnia, Aug. 28, 2018.

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez izjavio je danas na Svjetskom forumu demokratije u Strasbourgu da je Evropa prestala da bude raj i bezbjedna sredina za novinare.

"U Evropi je u posljednjih pet godina ubijeno 24 novinara, 13 novinara je ubijeno na teritoriji Evropske unije", rekao je Gutierrez u debati "Sloboda govora i zaštita novinara".

Veliki broj novinara se trenutno nalazi u zatvorima, naveo je generalni sekretar Evropske federacije novinara, dodajući da je Turska postala najveći "zatvor" za novinare u Evropi.

Prema njegovim riječima, loši uslovi su doveli do rastuće autocenzure među novinarima.

"Građani doživljavaju novinare kao čuvare demokratije, ali se čini da su ti čuvari izgubili zube… To me jako brine", rekao je on.

Gutierrez je ocijenio da novinarstvo nije isto kao prije 20 ili 30 godina. Kako je naveo, mediji su odgovorni za sadržaj koji objavljuju, za razlliku od novinarstva na društvenim mrežama.

"To je piratsko novinarstvo", ocijenio je Gutierrez.

Forum pod nazivom "Da li je demokratija ugrožena u informatičkom dobu" održava se od 6. do 8. novembra pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope.

Forumu prisustvuju predstavnici medija, aktivisti i politički lideri iz cijelog svijeta.

Svjetski forum demokratije u Strasbourgu predstavlja jedinstvenu platformu za donosioce odluka i aktiviste koji imaju priliku da razgovaraju o ključnim izazovima za demokratije širom svijeta.

Ovo je osmi forum po redu.

XS
SM
MD
LG