Linkovi

Kina, Turska, Saudijska Arabija i Egipat vodeće po broju zatvorenih novinara


Un fotógrafo con un casco potector durante una protesta por los asesinatos de periodistas en México el 21 de agosto de 2019.
Un fotógrafo con un casco potector durante una protesta por los asesinatos de periodistas en México el 21 de agosto de 2019.

Četvrtu godinu za redom, u zatvorima širom svijeta je najmanje 250 novinara objavio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ), američka nevladina organizacija, u svom specijalnom izvještaju.

U izvještaju stoji da nema naznaka da će autokrate poput Xi Jinpinga, Recep Tayyip Erdoğana, Mohammed bin Salmana, and Abdel Fattah el-Sisija popustiti prema medijima koji ih kritikuju.

Izvještaj navodi da je većina novinara optuženo da su neprijatelji države dok je u odnosu na prošlu godinu porastao broj onih koji su utamničeni zbog "lažnih vijesti".

Prošle, 2018. godine na prvom, neslavnom mjestu po broju zatvorenih novinara bila je Turska sa njih 68, ali Komitet u izvještaju zaključuje da manji broj ove godine (47) ne znači poboljšanje stanja u toj zemlji. Navodi se da su turske vlasti zatvorile više od stotinu medija a mnoge od njihovih novinara optužile za podršku terorizmu. Desetine su u odsustvu osuđene a prijeti im zatvor ukoliko se vrate u zemlju.

Kina danas zatvorenim drži 48 novinara. Jedna o njih bloggerka Sophia Huang Xueqin uhapšena je u oktobru zbog bloga u kojem je opisala marš sa pro-demokratskim pristalicama u Hong Kongu. Suočava se sa optužbom za izazivanje nereda. Desetine novinar au toj zemlji uhapšene su nakon početka represije nad muslimanskim stanovnicima Xinjiang provincije kada su milioni njih zatvoreni u kampove za prevaspitavanje.

Broj zatočenih novinara u Saudijskoj Arabiji raste još od 2011. godine a u 2019. u zatvorima ih je registrirano najmanje 26. Većina, njih (18) nije ni upoznata sa optužbama, piše u izvještaju CPJ.

Veći broj zatočenih novinara registriran je i u Egiptu. Najnovija hapšenja uslijedila su nakon protesta protiv korupcije koji su zahvatili ovu zemlju. Nagrađivanom fotografu Mahmoudu Abou Zeidu nakon oslobađanja iz zatvora naređeno je da se svake večeri mora javiti u policijsku stanicu.

Iran u zatvoru prema podacima CPJ-a drži 11 novinara a Rusija njih sedam.

U Africi, najveći broj zatvorenih je u Eritreji i Kamerunu.

U Aziji, nakon Kine sa 12 novinara iza rešetaka nalazi se Vijetnam.

98 procenata zatočenih novinara u svijetu su lokalni novinari koji pokrivaju svoju zemlju. 20 su žene što čini 8 % od ukupnog broja zatočenih. Više od polovine ih je zatočeno zbog objavljivanja na internetu a najčešće teme kojima su se bavili su politika, ljudska prva i korupcija.

XS
SM
MD
LG