Linkovi

Reporteri bez granica: Novinari sve češće na meti


Ilustracija
Ilustracija

Indeks slobode medija za 2023. godinu, organizacije Reporteri bez granica, pokazuje da su novinari širom svijeta suočeni sa rastućim neprijateljskim okruženjem.

Reporteri bez granica su ocijenili 180 zemalja tokom 2022, te ustanovili da je sloboda medija u 70 posto njih "problematična".

"U zatvorima se širom svijeta našlo 533 novinara. Uz to, rastuća nesigurnost za novinare svugdje proizlazi iz širenja dezinformacija, koje još pojačava umjetna inteligencija", kaže Clayton Weimers iz Reportera bez granica.

U martu je u Moskvi zatvoren američki novinar lista Wall Street Journal, Evan Geršković, po optužbama za špijuniranje, koje on negira.

Udar na medije u Rusiji se pojačao nakon invazije Ukrajine, što je Rusiju snizilo za još 9 mjesta, te je rangirana 164.

"Potpuni udar je na ikakvo spominjanje rata na internetu, na sposobnost novinara da izvještavaju što se zaista događa. Vidimo i da ruska vojska ima za cilj medije na fronti u Ukrajini, te je osam novinara bilo ubijeno", kaže Weimers.

Istočna Azija ima neke od najgorih rezultata prema indeksu. Vijetnam je rangiran 178. na listi zbog progona reportera i komentatora.

"U slučaju Kine i Sjeverne Koreje uopće nema slobodnih medija, jednostavno ne postoje", kaže Weimers.

Reporteri u Iranu su bili suočeni sa represijom izvještavajući o prosvjedima nakon smrti Mahse Amini, koju je uhapsila policija za održavanje moralnosti.

Sloboda medija je opala i u Africi, a u Latinskoj Americi, Reportere bez granica alarmira - kako to nazivaju - nedostatak odgovornosti za ubojstva novinara.

Sjedinjene Države su rangirane tri mjesta niže nego prethodne godine zbog ubojstva istraživačkog novinara Jeffa Germana, u septembru.

"U nekim zemljama, nekažnjivost za zločine protiv novinara je 99 posto. Svjetski prosjek je 86 posto, što znači da na svakih deset ubijenih novinara, 9 počinitelja ostaje nekažnjeno. Dakle, prvenstveno u međunarodnom sistemu trebamo konkretno primijeniti širi pogled na prevenciju, zaštitu i progon počinilaca", kaže Guilherme Canela iz UNESCO-a.

A, na digitalnom planu, UNESCO kaže da su novinarke sve više suočene sa prijetnjama, a, u nekim slučajevima, i fizičkim napadima.

XS
SM
MD
LG