Linkovi

Reporteri bez granica: Bez promjena u medijskim slobodama u BiH


Lista zemalja na Indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF) za 2023. godinu. 
Lista zemalja na Indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF) za 2023. godinu. 

Na globalnom Indeksu slobode medija Reportera bez granica, Bosna i Hercegovina zauzima 64. poziciju od 180 zemalja i nalazi se kategoriji zemalja koje su označene kao problematične.

Indeks objavljen na Međunarodni dan slobode medija pokazuje kako su Sjeverna Makedonija i Crna Gora prednjače na Zapadnom Balkanu po medijskim slobodama. Iza Bosne i Hercegovine nalaze se Srbija i Albanija.

„S jedne strane, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Kosovo pokazuju pravi potencijal za promjenu. One su napredovale za 19, 24, odnosno za pet pozicija. Ali i u tim zemljama medijske slobode su ugrožene zbog strukturalnih problema”, kaže za srpski servis Glasa Amerike Pavol Salaj, predstavnik organizacije Reporteri bez granica.

U odnosu na prošlogodišnji Indeks, Bosna i Hercegovina je napredovala za tri pozicije.

„Mediji djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Novinari se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje”, stoji u opisu Reportera bez granica za Bosnu i Hercegovinu.

Slično se kaže i u izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava za 2022. godinu. State Department se osvrće i na tužbe za klevetu, navodeći da su podnosioci uglavnom javne ličnosti, političari, pravosudni funkcioneri i direktori javnih preduzeća koji traže visoke naknade.

BiH: Kritično doba za novinare u entitetu RS
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Generalna sekretarica Udruženja BH. novinari Borka Rudić kaže kako je u posljednjih godinu dana registrovano 99 različitih slučajeva na liniji za pomoć novinarima, prenosi Capital.ba.

„Za 40 posto je poraslo nasilje prema novinarima”, rekla je Rudić.

Rudić je govorila na događaju na kojem je predstavljeno istraživanje Medijske slobode u BiH 2023. Prema istraživanju koje je prenio Capital, više od 74 posto ispitanika u Republici Srpskoj smatra kako su neki napadi na novinare opravdani, dok su u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo potpuno suprotni odgovori na isto pitanje.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka i urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić je rekao: „Stvoren je ambijent u kojem novinari bukvalno strahuju za svoj život. Ovo je crveni alarm i znak za uzbunu.”

Reporteri bez granica navode kako su novinari u boljem položaju u Sarajevu, nego u entitetu Republika Srpska.

U martu ove godine, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su usvojili izmjene krivičnog zakona prema kojima kleveta postaje krivično djelo, neprihvatajući domaće i strane kritike. Zakonske izmjene Krivičnog zakona RS treba da potvrdi Vijeće naroda RS.

Napadi na novinare su nastavljeni i ovoj godini. U martu ove godine, izgrebani su automobili dvojice novinara u Banjaluci. Ovaj incident je uslijedio nakon što je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik novinare nazvao „spodobama”.

„Novinari su najčešće izloženi verbalnim prijetnjama i napadima, kao i povremenim fizičkim napadima”, kažu Reporteri bez granica.

Na Indeksu slobode medija Reportera bez granica najbolje stoje skandinavske zemlje, dok Sjedinjene Države zauzimaju 45. poziciju i u padu su za tri mjesta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG