Linkovi

Raznolika Nevada - prvi pravi test za demokratske kandidate


Pripreme za debatu demokratskih kandidata za predsedničku nominaciju u Las Vegasu (Foto: AP/John Locher)

Šest demokratskih kandidata učestvovaće u večerašnjoj devetoj debati demokratskih pretendenata na predsjedničku nominaciju, koji teže da se suprotstave predsjedniku SAD Donaldu Trumpu na izborima u novembru.

Senator iz Vermonta Berni Sanders i bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž ulaze u debatu posle snažnih nastupa na primarnim izborima u Ajovi i Nju Hempširu, prve dvije države koje su glasale u okviru borbe za nominaciju.

Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar pokušaće da iskoristi podsticaj koji joj je donijelo iznenađujuće treće mjesto u Nju Hempširu, kako u večerašnjoj debati, tako i u subotu, kada se na stranačkim skupovima - takozvanim "kokusima" - bude glasalo u Nevadi.

Među kandidatima, kojima će debata i glasanje u subotu biti prilika da se vrate na scenu i ponovo dobiju podršku koja ih je u ranijim nacionalnim anketama učinila favoritima su bivši potpredsjednik Džozef Bajden i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren.

Po prvi put na sceni će se pojaviti i bivši gradonačelnik Njujorka milijarder Majkl Blumberg, koji se u trku uključio relativno kasno, i čije ime čak nije ni na glasačkom listiću u Nevadi. Međutim, Blumberg je znatno napredovao u anketama na nacionalnom nivou u posljednjih nekoliko nedelja, tokom kojih je na TV oglase potrošio nekoliko stotina miliona dolara svog novca.​

Kristijan Lundberg, profesor političkih nauka na Universitetu Sjeverna Karolina, kaže za Glas Amerike da će Sanders pokušati da sebe predstavi kao lidera na početku procesa, dok će Bajden i Voren morati da "iskontrolišu štetu", koju su im nanijela prva dva glasanja.​

U slučaju Blumberga, Lundberg očekuje kandidata, koji će sam sebe predstaviti kao nekog ko ima najviše šanse da bude izabran i najbolji izbor za pobjedu nad Trampom.

"Dinamika zbog koje je Blumberg interesantan jeste da on svim postojećim kandidatima daje baš lijepu priliku da ga napadnu, što im pomaže da na neki način obnove i potvrde svoje progresivne kvalitete", kaže Lundberg.

Prema istraživanjima javnog mnijenja u Nevadi Sanders je ubjedljivo prvi, ali se situacija iza njega komplikuje, jer različite ankete pokazuju različite nivoe podrške za Voren, Bajdena, Klobučar i Butidžidža.

Anketa dnvenika Las Vegas Rivju Džornal (Las Vegas Review Journal) objavljena prošle nedjelje imala je Sandersa na vrhu sa 25 odsto, poslije čega su slijedili Bajden sa 18, Voren sa 14, milijarder Tom Stajer sa 11 i Butidžidž i Klobučar sa po 10 odsto.

Stajer nije uspio da se kvalifikuje za večerašnju debatu, iako je učestvovao na prethodnih pet.

Ovog puta, kandidati pokušavaju da se dopadnu znatno više raznolikom stanovništvu Nevade, poslije većinski bijelih građana Ajove i Nju Hempšira. Skoro 30 odsto stanovnika Nevade su hispanskog porijekla, dok je po 10 odsto afro-američkog i azijskog.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Nevada Las Vegas (UNLV) Den Li rekao je za Ruski servis Glasa Amerike da su "kokusi" u Nevadi prvi pravi test koliko kandidati zaista vrijede.

"Tako da na primjer, Butižidž je odlično prošao u Ajovi i Nju Hempširu, ali da li će se to prenijeti kada se radi o podršci demokratske baze? Veliki dio te baze čine afroamerikanci i hispanski birači, kojih je sve više", objašnjava Li i zaključuje: Stoga će to kako bude prošao u Nevadi biti veoma važno kako bismo mogli da kažemo da li je vrijedan nominacije".

Do kraja mjeseca, demokrate će glasati i u Južnoj Karolini, a borba za nominaciju stvarno se zahuktava 3. marta, na takozvani "Super utorak", kada se glasa u 14 država, uključujući i dvije sa najviše delegata - Kaliforniji i Teksasu.

XS
SM
MD
LG