Linkovi

Razaranja ukrajinskih gradova, SAD pokušavaju pronaći izvor procurjelih dokumenata


Ukrajinski vojnik stoji u blizini tenka, dok se ruski napad na Ukrajinu nastavlja, u blizini grada Bakhmuta, Ukrajina, 10. aprila 2023.
Ukrajinski vojnik stoji u blizini tenka, dok se ruski napad na Ukrajinu nastavlja, u blizini grada Bakhmuta, Ukrajina, 10. aprila 2023.

Ruske snage udarale su po gradovima u istočnoj Ukrajini zračnim udarima i artiljerijskim napadima, dok su američki zvaničnici pojačali napore da lociraju izvor curenja povjerljivih američkih dokumenata, uključujući i one o ukrajinskim kontraofanzivnim planovima.

Rusi su nastavili svoju ofanzivu u istočnoj oblasti Donjecka, gde je nekoliko gradova i naselja bilo pod teškim bombardovanjem, saopštio je u utorak generalštab Ukrajine.

Ukrajinske snage odbile su nekoliko napada, navodi se, dok je ruska vojska nastavila svoje napore da preuzme kontrolu nad Bakhmutom.

Visoki ukrajinski komandant optužio je Moskvu da koristi taktiku "spaljene zemlje".

"Neprijatelj je iz Sirije prešao na takozvanu taktiku spaljene zemlje. Uništava zgrade i položaje vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom", rekao je o Bakhmutu general-pukovnik Oleksandr Syrskyi, komandant kopnenih snaga Ukrajine.

Bitka za mali i sada većim dijelom uništen grad na rubu dijela teritorije pod ruskom kontrolom u Donjecku bila je najkrvavija u 13-mjesečnom ratu dok Moskva pokušava da unese zamah u svoju kampanju nakon nedavnih neuspjeha.

Obje strane su pretrpjele velike gubitke u borbama u Bakhmutu, ali Syrskyi je rekao: "Situacija je teška, ali se može kontrolisati."

Šef dijela Donjecka koji kontroliše Moskva, Denis Pušilin, rekao je da ruske snage sada drže 75 posto grada, iako je upozorio da je prerano govoriti o Bakhmutovom padu.

Moskovska vojska gađala je i grad Avdijevku.

„Rusi su Avdijevku pretvorili u potpunu ruševinu“, rekao je Pavlo Kirilenko, regionalni guverner Donjecka, opisujući vazdušni napad u ponedeljak koji je uništio višespratnicu.

"Ukupno, u Avdijevci je ostalo oko 1.800 ljudi, koji svaki dan rizikuju svoje živote."

U Chasiv Yar-u, prvom većem gradu zapadno od Bakhmuta, nekoliko zgrada je ostalo netaknuto, a oni koji čekaju u redu za hranu i drugu pomoć čak se ni ne trzaju na zvuk artiljerije.

"Nekada je bilo strašnije, ali sada smo se navikli", rekao je 50-godišnji humanitarni volonter Maksym. "Čak i ne obraćaš pažnju", dodao je, a njegove riječi su gotovo zaglušile zvuk eksplozije.

Kako su se bitke odvijale, američka televizija CNN rekla je da je Ukrajina bila prisiljena izmijeniti neke vojne planove uoči svoje dugo očekivane kontraofanzive zbog curenja desetina tajnih dokumenata.

Američki zvaničnici pokušavaju da uđu u trag izvoru curenja, preispituju kako interno dijele tajne i nose se sa diplomatskim posljedicama.

Dokumenti detaljno govore o temama kao što su informacije o sukobu u Ukrajini, u kojem je Washington isporučio Kijevu ogromne količine oružja i predvodio međunarodnu osudu invazije Moskve.

Upitan o izvještaju, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da su strateški planovi Kijeva ostali nepromijenjeni, ali da su specifične taktike uvijek podložne promjenama.

Neki stručnjaci za nacionalnu sigurnost i američki zvaničnici rekli su da sumnjaju da bi proruski akter mogao biti Amerikanac, ali nisu isključili proruske aktere.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše curenje, ali je rekao: "U stvari postoji tendencija da se uvek za sve krivi Rusija. To je, generalno, bolest."

VRUĆE NA ISTOČNOM FRONTU

Ukrajinska kontraofanziva se dugo očekivala nakon višemjesečnog ratovanja na istoku.

Ruska zimska ofanziva nije mnogo napredovala, a njene trupe su napravile samo mali napredak uz ogromne gubitke.

Ukrajinski branioci takođe su pretrpjeli teške gubitke.

Syrskyi je rekao da Moskva šalje specijalne snage i zračno-desantne jedinice da pomognu njihovom napadu na Bakhmut jer su članovi ruske privatne plaćeničke grupe Wagner, koji su predvodili napad na Bakhmut, iscrpljeni.

Reuters nije mogao provjeriti stanje na bojnom polju.

Ukrajinski generalštab rekao je da su ruske snage napravile neuspješno napredovanje na područjima zapadno od Bakhmuta dok su granatirali mnoge gradove i sela, uključujući Bakhmut i Chasiv Yar.

Ukrajinske snage su odbile 52 neprijateljska napada, navodi se u saopštenju.

Donjeck je jedna od četiri provincije u istočnoj i južnoj Ukrajini koje je Rusija proglasila pripojenim prošle godine i nastoji da ih u potpunosti okupira u onome što se čini kao pomak u svojim ratnim ciljevima nakon što nije uspjela da pregazi zemlju nakon invazije u februaru 2022. godine.

Kontrola Bakhmuta bi mogla omogućiti Rusiji da direktno gađa ukrajinske odbrambene linije u Chasiv Yar-u i otvori put svojim snagama za napredovanje na dva veća grada u regionu Donjecka - Kramatorsk i Slavjansk.

Prošle sedmice je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da bi vojnici mogli biti povučeni ako bi bili u opasnosti da budu u okruženju. Kijev i Zapad kažu da sada razbijeni grad Bakhmut ima samo simboličan značaj.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG