Linkovi

Rat dronova izbliza: Unutar ukrajinskog tehnološkog centra


U podrumu u centru Kijeva krajem prošlog mjeseca, daleko od znatiželjnih očiju, stotine inženjera i inovatora susrele su se s visokim vojnim zvaničnicima kako bi smislili načine da bolje neutraliziraju jeftine ruske samoubilačke dronove koji još uvijek pustoše ukrajinske gradove.

Bio je to rijedak, izbliza uvid u ukrajinsku tehnološku utrku u naoružanju s Rusijom koja se oslanja na inovacije privatnog sektora posijane državnim kapitalom i koja ispumpava hiljade borbenih dronova u procvatu ratne industrije.

"Rat je danas tehnološki, s promjenama u tehnologiji i na bojnom polju svaki dan", rekao je Mihail Fedorov, zamjenik ukrajinskog premijera i ministar za digitalne transformacije, na marginama skupa.

Reuters je bio jedina medijska organizacija pozvana na događaj, gdje su se visoki vojni zvaničnici i ministri družili sa inženjerima i ekscentričnim entuzijastima. Jedan muškarac je stigao u kratkim hlačama i bejzbol kapi sa velikim dronom ispod ruke.

Organizatori su podijelili 3 miliona dolara nagrade između tri tima stručnjaka za koje se smatra da su predstavili najbolje dronove ili tehnologiju elektronskog ratovanja protiv ruskih "Shahed", dronova iranskog porijekla koji u rojevima krstare do svojih ciljeva i detoniraju pri udaru.

Iranski dron Shahed-129 prikazan na skupu u Teheranu,
Iranski dron Shahed-129 prikazan na skupu u Teheranu,

Rusija je u maju napala Ukrajinu sa rekordnih više od 300 dronova mjesečno, pokazuju zvanični podaci, što je izazov za planere koji žele da zaštite zalihe energije ove zime. Prošle zime Rusija je zračnim udarima pokušala osakatiti električnu mrežu.

"Želimo da se pripremimo za... sljedeću zimu da odgovorimo na ove izazove," rekao je zamjenik premijera Oleksandr Kubrakov.

Iranske bespilotne letjelice lete toliko nisko da mogu izbjeći otkrivanje od strane protuzračne odbrane, dok su njihovi navigacijski sistemi dovoljno robusni da ih otežaju srušiti oružjem za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letjelica koje ometa radio-frekvencije.

Zapad je isporučio sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane za suprotstavljanje raketnim napadima, ali uništavanje rojeva dronova koji koštaju 50.000 dolara po komadu sa raketom od milion dolara nije idealno, kažu zvaničnici.

"To nije isplativo, tako da moramo stalno da smanjujemo troškove alata koje koristimo za uništavanje Shaheda", rekao je Fedorov.

"Govorimo o detekciji (dronova) pomoću akustičkih kao i drugih sredstava, kao i o stvarnom uništavanju."

Organizatori događaja zatražili su od Reutersa da ne otkriva prezimena učesnika iz sigurnosnih razloga.

Jedan od njih, Oleksandr, rekao je da njegov tim predstavlja "kvadrokopter" koji osim što ima i krila, ima i propelerski pogon. Rekao je da može letjeti mnogo brže i duže od drugih dronova.

"To će biti dron koji će... poletjeti okomito da presretne ili sustigne dronove, obori ih ili ih omete", rekao je.

Drugi učesnik, Yuriy, inženjer i zamjenik šefa ukrajinske kompanije, rekao je da je njegov tim predstavio dizajn novih sistema za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letjelica koji bi bili efikasniji protiv Shaheda.

'RAT DRONOVA'

Dronovi su se široko koristili u ratovima u Jemenu, Siriji i Nagorno-Karabahu, ali nikad više nego u Ukrajini, kažu zvaničnici.

„Ovo je zaista rat bespilotnih letelica bez presedana“, rekao je Fedorov, dodajući da je ukrajinska vojna tehnologija doživjela procvat od ruske invazije.

Ukrajina je prošle godine pokrenula crowdfunding projekat sa ciljem stvaranja "Armije dronova" koja je prerasla u državni program koji pokriva sve, od proizvodnje letjelica bez posade do obuke pilota dronova.

"Nekoliko mjeseci nakon što je počela invazija u punom obimu, svi su shvatili da su najefikasniji način izviđanja i poraza neprijatelja, letjelice bez posade", rekao je brigadni general Yurii Shchyhol.

Shchyhol, koji nadzire nabavku za državni program, rekao je da je do sada kupio 15.000 dronova, pri čemu je još više stiglo preko Ministarstva odbrane, a drugi su dobili od strane pomoći i volontera.

Ukupan broj dronova koje je Ukrajina koristila na bojnom polju nije poznat.

"Naš cilj ove godine je da kupimo više od 200.000 udarnih i velikih izviđačkih dronova... Kupićemo onoliko dronova koliko je dostupno za kupovinu na tržištu", rekao je Ščihol.

Fedorov je rekao da se proizvodnja dronova sada odvija širom Ukrajine uprkos prijetnji ruskih zračnih napada, dodajući da je proizvođačima rečeno da rasporede radove na različitim lokacijama i da koriste skloništa za bombe za dijelove proizvodnog procesa.

"Vidimo da danas ovaj pristup funkcioniše i svi proizvođači nastavljaju da rade, a projektili ne pogađaju proizvodnju. Oni (udari) se dešavaju, ali ne u takvim razmjerama", rekao je on.

Više od 80% nabavljenih dronova proizvedeno je ili sastavljeno u Ukrajini, dodao je Fedorov.

Anatolij Hrapčinjski, koji radi za kompaniju koja razvija tehnologiju elektronskog ratovanja, suprotstavio je ukrajinski pristup tehnološkim inovacijama s ruskim.

Dok je pristup Rusije odozgo prema dolje i dominiraju državne organizacije, rekao je, ukrajinski je vođen privatnim sektorom i uključuje mnoge manje kompanije.

"Bilo je sedam kompanija koje su mogle da prodaju dronove državi kada smo započeli ovaj projekat prošle godine. Danas ih je 40, a do kraja godine biće 50", rekao je Fedorov.

Rekao je da državni kapital pomaže proširenju domaće proizvodnje i da Ukrajina ima prednost u odnosu na Rusiju jer može dijeliti tehnologiju sa stranim partnerima i ne mora brinuti o sankcijama.

"Zahvaljujući sredstvima, kompanije počinju da lokalizuju proizvodnju. Danas kupujemo dijelove širom sveta, uključujući i Kinu. Ali lokalizacija se postepeno dešava", rekao je Fedorov.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG