Linkovi

Guverneri: Ruski regioni Kursk i Belgorod pod ukrajinskom vatrom


Ukrajinski pripadnici pucaju iz samohodne haubieu Cezar prema ruskim trupama u blizini Avdijevke
Ukrajinski pripadnici pucaju iz samohodne haubieu Cezar prema ruskim trupama u blizini Avdijevke

Ruske oblasti Kursk i Belgorod bile su pod vatrom ukrajinskih snaga preko granice u srijedu u ranim satima, rekli su guverneri regiona, navodeći da je najmanje jedna osoba ranjena.

„Napad na grad Valujiki trajao je više od sat vremena“, napisao je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Žena je zadobila gelere u grudima.

Gladkov je rekao da su ruske odbrambene snage oborile tri vazdušna objekta, uključujući jedan dron. Ukrajinske snage su također ispalile 12 puta iz raketnih bacača Grad, dodao je on. U napadima je oštećeno najmanje osam privatnih kuća.

Odvojeno, Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti, severno od Belgoroda i takođe na granici sa Ukrajinom, rekao je da su škola i privatna kuća oštećene kada je selo Tjotkino izbilo u vatru, opet ne precizirajući oblik napada.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom. Obje strane poriču da su ciljale civile u 16-mjesečnom ratu koji je Rusija pokrenula protiv svog susjeda u februaru 2022.

Eksplozije i napadi na ruske regije koje se graniče s Ukrajinom dešavaju se gotovo svakodnevno posljednjih mjeseci, a ruski zvaničnici okrivljuju ili ukrajinske snage ili proukrajinske sabotere.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG