Linkovi

Ukrajina izvještava o 'posebno plodonosnim' danima kontraofanzive


Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga bila je "posebno plodna" u proteklih nekoliko dana i ukrajinske trupe ispunjavaju svoje glavne zadatke, rekao je u utorak visoki sigurnosni dužnosnik.

Komentari Oleksija Danilova, sekretara ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, bili su posljednja pozitivna ocjena Kijeva o kontranapadu starom mjesec dana, iako Moskva nije priznala dobitke Ukrajine.

Rusija, koja je započela punu invaziju u februaru 2022., još uvijek drži dijelove teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak rekao da su njegove trupe napredovale nakon "teške" sedmice.

„U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, ukrajinske odbrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan – maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, komandnih mjesta, artiljerije i snaga protivvazdušne odbrane ruske vojske“, rekao je Oleksij Danilov, šef ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, napisao je na Twitteru.

"Posljednjih nekoliko dana bilo je posebno plodno", rekao je on, ne iznoseći nikakve detalje sa bojnog polja.

Valerij Šeršen, glasnogovornik vojne komande Tavrije, odnosno južne vojne komande, rekao je da su ukrajinske trupe napredovale do dva kilometra u pravcu Berdjanska u južnoj Ukrajini, uprkos žestokom otporu Rusije.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar rekla je u ponedjeljak da su se sukobi pokrenuli oko istočnog grada Bakhmuta, kojeg su ruske snage zauzele u maju. Ona je rekla da je ukrajinska vojska zauzela ukupno 37,4 četvorna kilometra teritorije u teškim borbama u protekloj sedmici.

Portparol vojske Andriy Kovalev rekao je u utorak da Ukrajina nastavlja da vrši pritisak na ruske snage sjeverno i južno od Bakhmuta i da je uživala "djelimičan uspjeh" u teškim borbama.

Rekao je da je ukrajinska vojska uspjela da zadrži pokušaj napredovanja ruskih snaga u smjeru Lyman, Avdiivka i Marinka u istočnoj Ukrajini.

Reuters nije u mogućnosti da provjeri situaciju na bojnom polju, gdje svaka strana kaže da druga trpi velike gubitke.

Rusija je u utorak saopćila da je Ukrajina napala Moskvu s najmanje pet dronova koji su svi ili oboreni ili zaglavljeni, iako je jedan od glavnih aerodroma u glavnom gradu morao nekoliko sati preusmjeriti letove.

U ruskom granatiranju u utorak ujutro ubijeni su muškarac i žena u gradu Hersonu na jugu Ukrajine, saopštilo je lokalno tužilaštvo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG