Linkovi

Rusija kaže da je Ukrajina napala Moskvu sa najmanje pet dronova


Ruski predsjednik Vladimir Putin silazi niz stepenice kako bi se obratio trupama okupljenim na Trgu Sobornaja sa trijema Palate Faceta na području Kremlja u Moskvi.
Ruski predsjednik Vladimir Putin silazi niz stepenice kako bi se obratio trupama okupljenim na Trgu Sobornaja sa trijema Palate Faceta na području Kremlja u Moskvi.

Rusija je u utorak saopštila da je Ukrajina napala Moskvu sa najmanje pet dronova koji su svi ili oboreni iako je jedan od glavnih aerodroma u prijestonici morao da preusmjeri letove na nekoliko sati.

Četiri ukrajinske bespilotne letjelice oborila je moskovska protivvazdušna odbrana, dok se peta zaglavila i srušila se u okrug Odintsovo u moskovskoj oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Niko nije povrijeđen.

Ruske novinske agencije javile su da su dva drona presretnuta u blizini sela 30 km jugozapadno od Kremlja. Jedan dron je otkriven u susjednoj oblasti Kaluge.

Slijetanja i polijetanja na moskovskom Vnukovu bila su zabranjena nekoliko sati ranije u utorak prije nego što su normalni radovi nastavljeni nakon 05:00 GMT. Preusmjeren je veći broj letova iz Rusije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta.

Jedna bespilotna letjelica oborena je u oblasti grada Kubinka, oko 63 km (40 milja) zapadno od Moskve, javila je RIA. U blizini Kubinke nalazi se ruska vazdušna baza.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova i odbrane osudilo je napad kao terorizam.

"Pokušaj kijevskog režima da napadne oblast u kojoj se nalazi civilna infrastruktura, uključujući aerodrom, koji uzgred prima i strane letove, još je jedan akt terorizma", rekla je portparolka ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Međunarodna zajednica treba da shvati da Sjedinjene Države, Britanija, Francuska - stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a - finansiraju teroristički režim", rekla je ona.

Iz Kijeva nije bilo komentara. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Napadi dronovima visokog profila duboko u Rusiji, najvećoj zemlji na svijetu, pojačani su posljednjih mjeseci s napadima na Kremlj u maju i na rusku naftnu infrastrukturu prošlog mjeseca.

Nakon majskog napada dronovima na prijestonicu, predsednik Vladimir Putin rekao je da Ukrajina pokušava da uplaši i isprovocira Rusiju, dodajući da će vazdušna odbrana glavnog grada biti ojačana.

"U ovom trenutku, napade su odbile snage protivvazdušne odbrane", rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin na svom kanalu za razmjenu poruka u Telegramu. "Svi otkriveni dronovi su eliminisani."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG