Linkovi

Eksperti: Ubistvo Soleimanija zemljotres koji potresa cijeli svijet


Iran je obećao "žestoku osvetu" zbog ubistva generala Qasema Soleimanija
Iran je obećao "žestoku osvetu" zbog ubistva generala Qasema Soleimanija

Ubistvo komandanta iranske elitne jedinice Kuds Qasema Solemanija na aerodromu u Bagdadu imaće posljedice širom svijeta, ocijenio je Jason Brodsky, direktor organizacije "Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana".

"Qasem Soleimani nije samo simbol, već čovjek koji je imao suštinsku moć i autoritet u Iranu", rekao je Brodsky i istakao da je iranski general imao status "rok zvijezde" u regionu i da je razvio sopstveni kult.

Komandant iranske elitne jedinice Kuds, dijela iranske Revolucionarne garde, ubijen je u vazdušnom napadu SAD na aerodrom u Bagdadu u četvrtak uveče.

Predsjednik SAD Donald Trump, koji je naredio napad, izjavio je da akcija nije sprovedena da bi se započeo rat sa Iranom.

Saradnik instituta Huadson Michael Doran​ smatra da je ubistvo Soleimanija važnije od ubistva Osame bin Ladena i Abu Bakr al-Baghdadija.

''Njihove organizacije su bile ozbiljno oštećene kada su oni ubijeni, ali Iran je mnogo ozbiljnija prijetnja jer je na putu da napravi nuklearno oružje...Iran ima paravojne organizacije širom regiona koje snabdijeva oružjem i koje su prijetnja za SAD i njihove saveznike. To je realna, strateška prijetnja, a Qasem Soleimani je arhitekta te strategije", kaže Doran za Glas Amerike.

Zato će, zaključuje saradnik Hudson instituta, njegova smrt značiti preokret u regionalnoj politici.

Ilan Berman, potpredsjednik organizacije Američki savjet za spoljnu politiku, ipak smatra da je ubistvo Soleimanija jednako važno kao ubistvo Bin Ladena i Baghdadija.

"Soleimanijevo učešće u izazivanju nestabilnosti u regionu i njegovo komandovanje paravojnim grupama je dobro poznato američkoj vladi. Ovaj napad je jasan signal da će pojedinci poput Soleimanija trpjeti posljedice Trumpove administracije", kaže on.

Politički analitičar Ayeed al-Manna’l​ kaže za Glas Amerike da je ubistvo Soleimanija "veliki udarac interesima Irana jer je Soleimani bio prvi iranski komandant koji je širio religiju i političku ideologiju u regionu o trošku drugih zemalja".

Portparolka State Departmenta Morgan Ortagus rekla je da je predsjednik Donald Trump pred sobom imao teško pitanje - da li je Amerika bezbjednija ako je Soleimani živ ili mrtav - i da je odlučio da je bezbjednija ako je iranski general mrtav.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG