Linkovi

Pentagon: Udvostručen broj vojnika povrijeđenih u iranskom napadu na baze u Iraku


Baza Al Asad u Iraku poslije raketnog napada Irana
Baza Al Asad u Iraku poslije raketnog napada Irana

Vojska SAD prijavila je da je u napadu Irana na vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku povrijeđeno više od stotinu vojnika - što je porast više od 50 odsto u odnosu na broj koji je prvobitno prijavljen. 

Pentagon je u saopštenju naveo da 109 vojnika ima "blaže povrede mozga", a da se od tog broja 76 vratilo na dužnost. Prošlog mjeseca je prijavljeno da su povrijeđena 64 vojnika, piše Reuters.

Nijedan američki vojnik nije poginuo u raketnom napadu Irana na vojne baze u Iraku u januaru, što je bila reakcija Teherana na ubistvo generala Qassema Soleimanija, ubijenom u američkom napadu u Bagdadu.

Američka vojska je prethodno najavila da očekuje da se broj povrijeđenih poveća, jer je "potrebno vrijeme da se neki simptomi ispolje". Simptomi su glavobolje, vrtoglavice, preosjetljivost na svjetlo i mučnina.

Pentagon je demantovao da je bilo pokušaja da se umanji broj povrijeđenih u iranskim napadima, ili da se sakriju informacije. Ali, ovaj skok u broju povrijeđenih je podstakao pitanja o tome kako se tretiraju povrede mozga u vojsci.

Predsjednik SAD Donald Trump je, kako je djelovalo, na početku pokušao da umanji ozbiljnost povreda vojnika rekavši da "je čuo da imaju glavobolje i još neke stvari", zbog čega su ga kritikovali mnogi veterani i kongresmeni.

Prema podacima Pentagona, od 2000. godine kod 408 hiljada vojnika konstatovane su traumatske povrede mozga.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG