Linkovi

Putin upozorio da će Rusija žestoko odgovoriti ako Zapad pređe "crvene linije"


Putinovo godišnje obraćanje naciji, 21. april 2021.
Putinovo godišnje obraćanje naciji, 21. april 2021.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će Rusija odgovoriti "brzo i žestoko" na provokacije i upozorio Zapad da ne prelazi ruske "crvene linije".

Putin se obratio naciji u momentu kada su odnosi Amerike, Evrope i Rusije zategnuti zbog Ukrajine gdje Moskva raspoređuje svoju vojsku, i zdravstvenog stanja opozicionara Alekseja Navalnog.

"Želimo dobre odnose, nećemo da rušimo mostove. Ali, ako neko naše dobre namjere protumači kao nezainteresovanost ili slabost i želi da raznese mostove, onda treba da znaju da će odgovor Rusije biti asimetričan, brz i žestok", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da će Rusija u svakom pojedinačnom slučaju odrediti šta su crvene linije.

Washington je prošle nedjelje uveo nove sankcije Rusiji zbog optužbi za hakovanje i miješanje u izbore, a Češka je u međuvremenu optužila Moksvu za umiješanost u eksploziju u magacinu oružja 2014. I SAD i Češka su protjerale ruske diplomate, a Moskva je odgovorila istom mjerom.

Na godišnjoj konferenciji Putin nije pominjao Navalnog koji je u zatvoru i štrajkuje glađu već tri nedjelje. Njegovi saradnici su za vrijeme Putinovog govora protestovali širom zemlje, a dvoje ih je uhapšeno.

Ruslan Šavedinov, jedan od saradnika Navalnog, napisao je na Twitteru da privode demonstrante širom zemlje i da je reč o "neprihvatljivoj represiji".

Aleksej Navalni je u lošem zdravstvenom stanju poslije štrajka glađu. Opozicionar je počeo štrajk jer je tvrdio da mu nije pružena adekvatna medicinska pomoć zbog bolova u nogama i leđima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG