Linkovi

Macron za CBS: Povući "jasne crvene linije" sa Rusijom


Francuski predsjednik Emmanuel Macron.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Svjetske sile treba da povuku "jasne crvene linije" sa Rusijom i razmotre moguće sankcije Moskvi ako se te linije pređu, izjavio je francuski predsednik Emmanuel Macron u intervjuu američkoj TV mreži CBS.

"Moramo da definišemo jasne crvene linije sa Rusijom", izjavio je Macron u intervjuu koji je emitovan u nedjelju.

"Ovo je jedini način da se bude kredibilan. Sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali su dio paketa", rekao je Macron i dodao da je, takođe, saglasan sa spremnošću predsjednika Joea Bidena da otvori dijalog sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u vrijeme pojačanih tenzija.

Macronove izjave odstupaju od ranijeg stava Francuske prema Rusiji, i približavaju je više stavovima njenog američkog saveznika.

Od kako je izabran 2017. godine, francuski lider je pokušao da smanji nepovjerenje između Rusije i Zapada, u nadi da će dobiti rusku pomoć u rješavanju najozbiljnijih svjetskih kriza.

Macron je iznio te komentare u trenutku dok između Sjedinjenih Država i Rusije vlada jedna od najjačih tenzija od kraja hladnog rata 1989.

SAD su prošle nedjelje uvele niz sankcija Rusiji, uključujući pristup tržištu državnih dionica - kako je objašnjeno - zbog miješanja Moskve u američke izbore prošle godine, hakovanja američkih kompanija, nasilničkog ponašanja prema Ukrajini, i drugih neprijateljskih radnji.

Washington je takođe protjerao 10 ruskih diplomata. Rusija je odgovorila tako što je naložila da deset američkih diplomata da napuste zemlju, i nagovijestila da američki ambasador treba da se vrati kući na konsultacije.

Ukrajinski vojnik na frontu blizu Gorlivke u regionu Donjeck, 14. aprila 2021.
Ukrajinski vojnik na frontu blizu Gorlivke u regionu Donjeck, 14. aprila 2021.

U Evropi, tenzije između Moskve i Kijeva takođe rastu u vrijeme gomilanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, i sukoba na istoku zemlje između ukrajinske vojske i pro-ruskih separatista.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je pozvao na mirovne pregovore sa Moskvom.

Još jedan znak pojačanih tenzija: Češka Republika u nedjelju je saopštila da je obavijestila NATO i Evropsku uniju o mogućem ruskom učešću u eksploziji u skladištu municije 2014. To pitanje će biti razmotreno na sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedjeljak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG