Linkovi

Ambasador SAD u Moskvi odlazi kući na konsultacije


Arhiv - Američki ambasador u Rusiji John Sullivan.
Arhiv - Američki ambasador u Rusiji John Sullivan.

Američki ambasador u Moskvi rekao je u utorak da će se uputiti kući na konsultacije, što je potez koji dolazi nakon što ga je Kremlj podstakao da uzme pauzu dok se Washington i Moskva razmjenjuju sankcijama.

Ambasador John Sullivan rekao je u saopštenju da se ove nedjelje vraća u Sjedinjene Države kako bi razgovarao o američko-ruskim vezama sa članovima administracije predsjednika Joea Bidena. Naglasio je da će se vratiti u Moskvu za nekoliko nedjelja.

"Vjerujem da mi je važno da direktno razgovaram sa svojim novim kolegama u administraciji Bidena u Washingtonu o trenutnom stanju bilateralnih odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije", rekao je Sullivan u izjavi koju je objavila ambasada. "Takođe, porodicu nisam vidio duže od godinu dana, a to je još jedan važan razlog da se vratim kući u posjetu".

Sullivanov odlazak događa se nakon što je Rusija u petak prestala da traži od Sullivana da napusti zemlju, ali je rekla da je "predloženo" da slijedi primjer ruskog ambasadora u Washingtonu koji je opozvan na konsultacije prošlog mjeseca nakon što je Biden opisao ruskog predsjednika Vladimira Putina kao "ubicu". Rusija nije postavila vremenski okvir za povratak Anatolija Antonova u Washington.

U četvrtak je administracija Bidena najavila sankcije Rusiji zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2020. godine i umiješanosti u hakovanje federalnih agencija SolarVinda, što su aktivnosti koje je Moskva demantovala. SAD su naredile protjerivanje 10 ruskih diplomata, ciljale na desetine kompanija i pojedinaca i nametnule nova ograničenja kapacitetu Rusije da pozajmljuje novac.

Rusija je američki potez osudila kao "apsolutno neprijateljski i ničim izazvan" i uzvratila izdavanjem naloga desetorici američkih diplomata da napuste Rusiju, stavljajući ih na crnu listu osam sadašnjih i bivših američkih zvaničnika i pooštravajući zahtjeve za operacije američke ambasade.

Dok je nalagao uvođenje sankcija, Biden je takođe pozvao na deeskalaciju napetosti i ostavio otvorena vrata za saradnju sa Rusijom u određenim oblastima.

Biden je naglasio da je Putinu rekao da je za sada odlučio da ne nameće oštrije sankcije i predložio sastanak u trećoj zemlji na ljeto. Rusija je rekla da proučava ponudu.

"Vratiću se u Moskvu u narednim nedjeljama prije bilo kakvog sastanka predsjednika Bidena i Putina", rekao je Sullivan u izjavi od utorka.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da smo "u samom početku analiziranja situacije" u vezi sa prijedlogom Bidenovog samita i da još uvijek nije razgovarano ni o kakvim specifičnostima.

"Veliko je pitanje kojim će putem krenuti SAD", rekao je Rjabkov u izjavi ruskih novinskih agencija.

Iako su nove američke sankcije dodatno ograničile mogućnost Rusije da pozajmljuje novac zabranom američkim finansijskim institucijama da kupuju ruske državne obveznice direktno od državnih institucija, one nisu ciljale sekundarno tržište. Administracija Bidena otvorila je vrata za teže poteze ako to bude potrebno.

Fjodor Lukjanov, vodeći stručnjak za spoljnu politiku sa sjedištem u Moskvi, rekao je da, iako su savjeti Kremlja Sullivanu da ode na konsultacije prestali prije protjerivanja, to odražava uznemirenost Moskve zbog novih sankcija.

"Ako su politički kontakti svedeni na nulu, a ekonomske veze nikada nisu bile dovoljno bliske, zašto je toliko ljudi u ambasadama", upitao je Lukianov u komentaru.

Predviđa da će veze i dalje opadati uprkos Bidenovoj ponudi da se održi samit.

"Tokom proteklog Hladnog rata, Sovjetski Savez i Sjedinjene Države bar su dijelili određeno međusobno poštovanje i priznavanje međusobnog političkog legitimiteta, a to više nije slučaj", primjetio je Lukjanov. "Obje strane vide onu drugu kao da ide ka propadanju i da nema moralno i političko pravo da se ponaša onako kako se ponaša."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG