Linkovi

Uhapšeni Navalnijevi bliski saradnici


Skup podrške Navalnom u Habarovsku, Rusija.
Skup podrške Navalnom u Habarovsku, Rusija.

Dvoje najbližih saradnika Alekseja Navalnog uhapšena su u srijedu, rekli su njihovi advokati, na početku planiranog dana masovnih protesta u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja, javlja Reuters.

Ljubov Sobolj, jedno od lica popularnog Navalnijevog YouTube kanala, i Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, pritvoreni su u Moskvi.

Navalni, vodeći ruski opozicioni političar i trn u oku Vladimiru Putinu u protekloj deceniji, teško je bolestan u zatvoru nakon tronedjeljnog štrajka glađu. Njegov tim pozvao je ljude širom velike zemlje da u srijedu izađu na ulice i zatraže medicinsku pomoć koja bi mu spasila život.

Vlada je rekla da su planirani skupovi ilegalni. Prethodni pro-Navalnijevi skupovi ugušeni su silom, uz hiljade uhićenja.

Policija je privela najmanje 10 opozicionih aktivista u nekoliko ruskih regija uoči protesta, prema nadzornoj grupi OVD-Info.

Policija je pretresla stanove pristalica Navalnog u Sankt Peterburgu, Krasnojarsku i Jekaterinburgu. Pretresan je i stan novinara u Sankt Peterburgu.

"Kao i obično, oni misle da ako izoliraju 'vođe', neće biti protesta", rekao je Leonid Volkov, bliski saradnik Navalnog. "Naravno da to nije u redu."

Još jedan pomoćnik Navalnog, Ruslan Shaveddinov, tweetao je: "Trenutno širom cijele Rusije oni zadržavaju potencijalne prosvjednike. Ovo je represija. To se ne može prihvatiti. Moramo se boriti protiv ove tame."

Navalni je osuđen na dvije i pol godine u zatvoru, u februaru, zbog kršenja uslovne slobode, a uhapšen je na aerodromu kada se vraćao iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG