Linkovi

Putin odlazi u posjetu Kini u maju, kažu izvori Reutersa


Susret Xija i Putina u Moskvi u martu 2023.
Susret Xija i Putina u Moskvi u martu 2023.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovaće u Kinu u maju na razgovore sa Xi Jinpingom, što bi moglo biti prvo prekomorsko putovanje šefa Kremlja u njegovom novom predsjedničkom mandatu, kaže pet izvora koji su upoznati sa tim planovima.

Zapadne vlade su u ponedjeljak osudile Putinov reizbor kao nepravedan i nedemokratski. Ali Kina, Indija i Sjeverna Koreja čestitali su Putinu novom šestogodišnjem mandatu, ističući geopolitičke linije rascjepa koje su se proširile od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

"Putin će posetiti Kinu", rekao je Reutersu jedan od izvora, koji je želio da ostane anoniman. Detalje su nezavisno potvrdila još četiri izvora, koji su također govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Drugi izvor je rekao da će Putinov put u Kinu vjerovatno biti u drugoj polovini maja. Dva izvora su rekla da će Putinova posjeta doći prije planiranog Xijevog puta u Evropu.

Kremlj je, na pitanje o izvještaju Reutersa, rekao da će informacije o Putinovim posjetama biti objavljene uoči termina posjeta.

"U ovom trenutku se priprema nekoliko predsjedničkih posjeta i nekoliko kontakata na visokom nivou", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Obavijestit ćemo vas kada se približimo datumima posjeta."

Ministarstvo vanjskih poslova Kine nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najsmrtonosniji kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom i Rusiju svojom najvećom prijetnjom, dok američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti definirano egzistencijalnim nadmetanjem između demokratija i autokratija.

Putin i Xi dijele širok pogled na svijet, koji Zapad vidi kao dekadentan i u opadanju, baš kao što Kina osporava američku nadmoć u svemu, od kvantnog računarstva i sintetičke biologije do špijunaže i teške vojne moći.

Kina je ojačala svoje trgovinske i vojne veze s Rusijom posljednjih godina jer su Sjedinjene Države i njeni saveznici uveli sankcije objema zemljama, posebno Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Strane diplomate i posmatrači rekli su da očekuju da će Putin učiniti Kinu svojom prvom stanicom nakon ponovnog izbora. Putinova formalna predsjednička inauguracija trebala bi se održati oko 7. maja.

Putin je rekao novinarima u nedjelju da Rusija i Kina dijele slične globalne perspektive i da imaju otporne odnose dijelom zbog njegovih dobrih ličnih odnosa sa Xijem, te da će Moskva i Peking dalje razvijati veze u narednim godinama.

Xi je posjetio Rusiju u svom prvom putovanju u inostranstvo nakon pandemije u martu prošle godine, ubrzo nakon što je započeo svoj treći mandat kineskog predsjednika.

Dvojica lidera često su hvalili svoje blisko lično prijateljstvo i sreli su se preko 40 puta, poslednji put u oktobru kada je Putin bio počasni gost kineskog samita Pojas i put u Pekingu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG