Linkovi

Ministar odbrane Letonije za Glas Amerike: Mi smo u hibridnom ratu sa Rusijom


Ministar odbrane Letonije Andris Spruds u Glasu Amerike tokom posjete Washingtonu.
Ministar odbrane Letonije Andris Spruds u Glasu Amerike tokom posjete Washingtonu.

Letonija među evropskim zemljama pruža najviše vojne pomoći Ukrajini u odnosu na veličinu njene ekonomije. Zajedno sa Ukrajinom i Velikom Britanijom, pokrenula je vojnu "Koaliciju za dronove" kako bi snabdijela Ukrajinu dronovima i pružila saradnju na tehnologiji.

Letonija među evropskim zemljama pruža najviše vojne pomoći Ukrajini u odnosu na veličinu njene ekonomije.

Zajedno sa Ukrajinom i Velikom Britanijom, pokrenula je vojnu "Koaliciju za dronove" kako bi snabdijela Ukrajinu dronovima i pružila saradnju na tehnologiji.

Letonski ministar odbrane Andris Spruds dao je intervju Glasu Amerike prošle nedjelje tokom posete Washingtonu gdje se sastao sa sekretarom za odbranu SAD Lloydon Austinom. On je istakao značaj kontinuirane podrške Ukrajini u ratu protiv ruske agresije.

"Ukrajinci se bore za našu slobodu, nezavisnost i suverenitet", rekao je Spruds za Glas Amerike.

Glas Amerike: Nakon prošlonedjeljne izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućem slanju trupa u Ukrajinu, vaše Ministarstvo odbrane je istaklo da Letonija ne isključuje taj scenario. Koji bi bili uslovi za to?

Spruds: Postoje različite inicijative i mi cijenimo visok nivo francuske inicijative. Oni također traže različita rješenja kako da održimo stalnu podršku Ukrajini. Stav Letonije je da podržavamo zemlje koje svaka ponaosob odlučuju kako će pružiti podršku, na primer, slanjem trupa. Istovremeno, ako govorimo o zajedničkom slanju trupa, kolektivna odluka NATO-a je od velike pomoći i veoma važna.

Glas Amerike: Ukrajina i Letonija dogovorile su se da stvore koaliciju dronova tokom vaše posjete Kijevu. Koji su strateški ciljevi ove koalicije za ratovanje?

Spruds: Dronovi su veoma važni za Ukrajinu. Oni su sada dio ratovanja. Glavni cilj je podrška Ukrajini, snabdijevanje Ukrajine neophodnom opremom, a dronovi su dio toga. Također se radi o razvoju sopstvene industrije dronova i vojne industrije, kako bismo imali kapaciteta da snabdijevamo Ukrajinu.

Glas Amerike: Sve se više na Zapadu govori o zastoju na frontu u Ukrajini i mogućnosti da Ukrajina pregovara sa Rusijom, ili da čak maše bijelom zastavom. Kako kao ministar jedne zemlje članice NATO odgovarate na to?

Spruds: Pa, moj odgovor je vrlo jasan. Prije svega, zastava mora biti žuta i plava. Ukrajina se bori za svoju slobodu. Ukrajinci su rekli, snažno poručili da će se Ukrajina boriti dok ne pobijedi i oslobodi svoje teritorije. Za nas, zapadne države, sve članice Alijanse, važno je da podržimo Ukrajinu koliko god je to potrebno i svim potrebnim sredstvima. Ukrajina će odlučitio tome kakav će biti mirovni sporazum kada sve teritorije budu oslobođene. Rusija mora da pretrpi strateški poraz u Ukrajini.

Glas Amerike: Letonija je ponovo uvela vojnu obavezu. Kao država članica NATO već 20 godina, da li se plašite direktnog vojnog sukoba sa Rusijom?

Spruds: Činimo mnogo u odnosu na naše vojne sposobnosti. I naravno, to je stalni rad na jačanju naših odbrambenih sposobnosti. Mi smo već sada u hibridnom ratu (sa Rusijom). Tu su cyber napadi, naoružavanje ilegalne imigracije, kampanje dezinformacija i napadi na ključnu infrastrukturu. U suštini, trenutno smo u sukobu sa Rusijom više u konceptualnom smislu. Naravno, treba da budemo spremni i na vojne prijetnje. Rusija je pretnja i sve te scenarije treba uzeti u obzir.

Glas Amerike: Napomenuli ste da će Ukrajina nakon Viljnusa, zatražiti članstvo u NATO. Koliko ste optimistični u vezi sa tim uoči samita u Washingtonu?

Spruds: Baltičke zemlje, uključujući Letoniju, snažno podržavaju Ukrajinu kao članicu NATO. Ali naravno, kao što je tokom samita u Viljnusu napomenuto, to će biti kada uslovi dozvole i kada se saveznici slože. Sada je važno imati konsenzus da podržimo Ukrajinu koliko god je to potrebno svim neophodnim sredstvima. U ovom slučaju, svi za jednog, jedan za sve, u podršci Ukrajini. Svakako, Ukrajina u budućnosti mora biti u EU, a takođe i u NATO.

Glas Amerike: Neki stručnjaci su napad dronom u Rusiji prošlog utorka nazvali sramotnim danom za ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dok mnogi zapadni lideri oklevaju da daju Ukrajini rakete dugog dometa, šta mislite o tome da Ukrajina dobije ovo naoružanje da dosegne dublje u rusku teritoriju?

Spruds: Ukrajini treba dati sva prava i potrebna sredstva da se brani. Ukrajina može da odgovori odbranom svoje zemlje, uključujući i aktivnom odbranom. Zato je Letonija vrlo jasna. Ukrajini treba dati sva neophodna sredstva da se svim potrebnim načinima zaštiti od ruske agresije. (Napad dronom) je bio sramota za Rusiju i mislim da će imati dosta takvih sramota u budućnosti. Dakle, da ne precjenjujemo i rusku snagu. Mislim da Rusija ima dosta slabosti.

XS
SM
MD
LG