Linkovi

Putin pobijedio na izborima bez efikasne opozicije


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin proslavio je osvajanje novog šestogodišnjeg mandata nakon izbora koji biračima nisu dali stvarne alternative zbog zastrašivanja ili zatvaranja većine potencijalnih protivnika.

Putin je svojim pristalicama rekao da izbore smatra demokratskim.

„Pred nama su mnogi zadaci. Ali kada smo konsolidovani - bez obzira ko želi da nas zastraši, potisne - niko nikada u historiji nije uspio, nije uspio ni sada, niti će uspjeti nikada u budućnosti”, rekao je Putin .

Trodnevni izbori koji su počeli u petak kako bi se produžila Putinova 24-godišnja vladavina odvijali su se u strogo kontrolisanom okruženju u kojem nije bila dozvoljena nikakva javna kritika Putina ili njegovog rata u Ukrajini.

Rezultati ruske Centralne izborne komisije pokazali su da je Putin dobio 87% glasova uz većinu prebrojanih listića.

Novinska agencija Reuters izvijestila je da je komunistički kandidat Nikolaj Haritonov na drugom mjestu sa nešto manje od 4% glasova, pridošlica Vladislav Davankov treći, a ultranacionalist Leonid Sluckij četvrti.

„Izbori očigledno nisu slobodni ni pošteni s obzirom na to kako je Putin zatvorio političke protivnike i spriječio druge da se kandiduju protiv njega”, rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju u nedjelju da je Putin postao „ovisan o moći”.

„Ne postoji zlo koje neće počiniti da bi produžio svoju ličnu moć”, rekao je Zelenski.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron kritizirao je glasanje kao „nedostatak izbora za birače”, kao i bez nezavisnog nadzora od strane Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.

„Ovako ne izgledaju slobodni i pošteni izbori”, rekao je Cameron na X-u.

Putinov najžešći politički neprijatelj, Aleksej Navalni, umro je prošlog mjeseca u arktičkom zatvoru, a drugi kritičari su ili u zatvoru ili u egzilu. No, uvažavajući posljednji politički zahtjev Navalnog, dugački redovi birača pojavili su se na biračkim mjestima u većim gradovima tačno u podne kako bi dali simbolične, iako uzaludne glasove protiv Putina, 71.

Saradnici Navalnog ohrabrili su ljude da učestvuju u protestu, koji je i sam Navalni podržao neposredno prije njegove iznenadne smrti u sibirskom zatvoru u februaru.

Prijavljeno je i nekoliko desetina slučajeva vandalizma na biračkim mjestima.

Grupa OVD-Info, koja prati politička hapšenja u Rusiji, saopštila je da je u nedelju uhapšeno više od 50 ljudi u 14 gradova širom zemlje.

Čini se da su se slični protesti održavali u ruskim ambasadama širom svijeta. Na biračkim mjestima u ruskim diplomatskim predstavništvima u Australiji i Jermeniji, Kazahstanu i Japanu stotine Rusa je u podne stajalo u redu.

A u njemačkoj prijestolnici Berlinu, Navalnijeva udovica Julija Navalnaja, koja je nakon njegove smrti postala zaštitno lice njegove kampanje, pojavila se u ruskoj ambasadi kako bi učestvovala u protestu, dok su ostali prisutni pljeskali i skandirali njeno ime.

„Aleksej se borio za vrlo jednostavne stvari: za slobodu govora, za poštene izbore, za demokratiju i naše pravo da živimo bez korupcije i rata”, rekla je Navalnaja u poruci na mitingu u Budimpešti 15. marta. „Putin nije Rusija . Rusija nije Putin.”

Putin je u svom prvom javnom komentaru o smrti Navaljnog nazvao njegovu smrt „tužnim događajem”.

Ali uprkos pokazivanju protivljenja Putinu, pobjeda dugogodišnjeg ruskog lidera nije bila upitna. Ako završi novi šestogodišnji mandat, Putin bi prestigao Jozefa Staljina i postao ruski lider s najdužim stažom u više od dva stoljeća.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa.
XS
SM
MD
LG